Mainos

Stubbin kunniamerkkiesitykset Halosen suosiossa

Ulkoasiainministeriö saa korkeat kunniamerkkiesityksensä läpi ylivoimaisesti parhaiten, paljastaa MTV:n 45 minuuttia -ohjelman selvitys. Ulkoministeri Alexander Stubb tekee vuosittain esityksen vähintään komentajatason kunniamerkistä noin kymmenelle henkilölle. Toisin kuin muiden saman verran esityksiä tekevien ministeriöiden, ulkoministeriön kunniamerkkiesityksiä ei kertaakaan hylätty tai muutettu alemmiksi.

Ministerien esityksiä käsittelevät ensin ritarikunnat, lopullisesti merkeistä päättää tasavallan presidentti. Vertailussa ovat mukana itsenäisyyspäivänä jaettavista korkeimmista kunniamerkeistä tehdyt esitykset vuosina 2008 ja 2009. Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien korkeimmat kunniamerkit ovat suurristi, ensimmäisen luokan komentajamerkki sekä komentajamerkki. Näitä jaetaan itsenäisyyspäivänä noin viisikymmentä, kun kaikkiaan kunniamerkkejä myönnetään tuhansille.

Valtiovarainministeriön esitykset menestyvät heikoiten

Valtiovarainministeriön esittämät kunniamerkit menevät läpi kaikkein heikoimmin. Valtiovarainministeriön ministerit Jyrki Katainen ja Mari Kiviniemi ovat esittäneet yhteensä kahdeksaatoista kunniamerkkiä, joista vain neljä meni sellaisenaan läpi. Valtiovarainministeriön henkilöstöpäällikkö Ulla Vilhu ei osaa sanoa tarkkaan, että miksi juuri nämä esitykset eivät mene läpi. Hän arvelee kuitenkin että ministeriön esittämien henkilöiden ammattialat (kunta ja maakuntatoimijat) eivät ehkä ole sellaisia, joille komentajamerkkejä kovin herkästi myönnetään.

Ministeriöt ehdottavat korkeimpia, vähintään komentajatason kunniamerkkejä keskenään hyvin erilaisella innokkuudella. Vuosina 2008-2009 ympäristöministeriö ei esittänyt kenellekään komentajatason kunniamerkkejä, työ- ja elinkeinoministeriö taas teki peräti 23 esitystä. Puolustusministeriö esittää nykykäytännön mukaan kesäkuussa jaettavia kunniamerkkejä.

Yhteensä ministeriöt tekivät vertailuajankohtana 110 vähintään komentajamerkkitasoista esitystä. Sellaisenaan esityksistä meni läpi noin 70 prosenttia. 14 prosenttia muutettiin alemmiksi kunniamerkeiksi ja 15 prosenttia esitetyistä ei saanut kunniamerkkiä lainkaan.

Ulkoministeriö esittää lähinnä vain omia virkamiehiään, muilla taas on kaikkien niiden alaisten virastojen sekä liikelaitosten tai yritysten nimiä listoillaan. Esimerkiksi valtionyhtiöiden henkilökuntaa esittää valtioneuvoston kanslia, kunta- ja maakuntavaikuttajia taas valtiovarainministeriö. Työ- ja elinkeinoministeriön tontille kuuluvat yksityiset yritykset ja työmarkkinajärjestöt. Kansanedustajille ja eduskunnan muille työntekijöille kunniamerkkejä esittää eduskunnan puhemies, oikeuskanslerinvirasto omalle henkilökunnalleen.

Lue myös:

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot