Mainos
Mainos

STUK ehdottaa Suomen ydinvoimaloihin pieniä turvaparannuksia

Japanin Fukushiman ydinvoimalatuhon jälkeen EU-maiden ydinturvallisuusviranomaiset käynnistivät ydinvoimalaitosten stressitestit.

Säteilyturvakeskus STUK on saanut valmiiksi voimayhtiöiden selvityksiin perustuvan kansallisen raportin, joka on lähetetty Euroopan komissiolle.

Selvitysten perusteella Suomen ydinvoimalat Loviisassa ja Olkiluodossa ovat turvallisia, myös siinä tapauksessa, että niihin kohdistuisi merkittävä ulkopuolinen häiriötekijä.

Joitakin parannusehdotuksia turvallisuuteen kuitenkin olisi mahdollista tehdä.

Pääjohtaja Jukka Laaksonen Säteilyturvakeskuksesta nostaa esiin teoreettisen merenpinnan nousun Loviisan ydinvoimalaitosten edustalla.

Kyse ei ole aalloista tai myrskyistä, vaan siitä että, merenpinta jostain syystä nousisi useilla metreillä.

- Yksinkertaisinta olisi tehdä riittävänä korkea, noin kaksi metriä korkea tulvapato

laitoksen merenpuoleiselle sivustalle. Se ei olisi siis mikään kovin suuri pato.

Laaksosen mielestä patoon voisi hyödyntää maa-ainesta, jota on helposti saatavilla, kun voimalan alueelle louhitaan luolaa säteilevän materiaalin varastointipaikaksi.

- Siitä maa-aineksesta syntyisi hyvä tulvasuojaus, mutta heillä (energiayhtiö Fortumilla) voi olla parempiakin ajatuksia.

Turvallisuuden vaarantava laskennallinen merenpinnan nousu olisi kolme metriä nykyisestä.

Kolmen metrin nousu olisi erittäin epätodennäköistä, kenties fysikaalisesti mahdotonta.

Tutkimusten perusteella merenpinnan teoreettinen nousu monien asioiden yhteisvaikutuksesta voisi olla Loviisan edustalla runsaat kaksi metriä.

Laaksonen kuitenkin suosittelee turvallisuuden maksimoimista.

- Kantani on, että pato kannattaisi tehdä.

Olkiluodon häiriökestävyyttä vahvistettava

Olkiluodon laitosten kohdalla STUK katsoo, että laitosten turvallisuutta pitkän sähkökatkon aikana tulisi vahvistaa. Lähinnä kyse olisi varavirtalähteiden vahvistamisesta.

Olkiluodon yksiköiden tulisi kestää kolmen vuorokauden sähkökatkos.

Käytännössä kyse olisi äärimmäisen epätodennäköisestä onnettomuudesta, mutta ulkopuolisten voimanlähteiden ehtyminen Olkiluotoon on kuitenkin teoriassa olemassa.

Jos Olkiluodon ydinlaitokset joutuisivat virtakatveeseen, voisi sähkökatko vaikuttaa järjestelmiin, jotka estävät reaktorin ylikuumenemisen.

Toisaalta sähkökatkon riskiin on varauduttu jo nykyisellään varsin kattavasti, mutta lisäturva pienentäisi onnettomuuden todennäköisyyttä entisestään.

- Jos ulkopuolinen voimanlähde menetettäisiin Olkiluodossa, käytössä olisi sekä dieselkäyttöisiä, että kaasukäyttöisiä turbiineja, joiden avulla reaktoria voidaan pitää vakaana.

Laaksonen huomauttaa, että vaikka varajärjestelmätkin pettäisivät, olisi vielä mahdollista ottaa virtaa Kokemäenjoen vesivoimalaitoksista.

Laaksonen toteaa vielä, ettei Suomessa ole maanjäristyksiä tai tsunameja, jotka voisivat vahingoittaa ydinvoimaloita.

Miksi ydinvoimalat syynättiin?

Turvallisuusselvitys äärimmäisten tilanteiden vaikutuksista käynnistettiin kaikissa EU:n ydinvoimamaissa Fukushiman voimalaonnettomuuden jälkeen.

Kansallisia raportteja arvioidaan seuraavaksi ristiin EU:n jäsenmaissa, ja komissio raportoi EU:n kesäkuun huippukokoukselle.

Laaksosen mukaan EU-komissio on hyvin epäluuloinen venäläistä teknologiaa käyttävien ydinlaitosten suhteen.

Varsinkin EU:n itäisissä jäsenmaissa on useita venäläistä teknologiaa käyttäviä ydinvoimaloita.

- Pelot venäläistä teknologiaa kohtaan ovat perusteettomia, Laaksonen kuittaa.

Suomessa Loviisan ydinvoimala on edustaa venäläisosaamista. Laaksosen mukaan EU-komissio on jostain syystä aina ollut kuitenkin vakuuttunut Loviisan laitosten asianmukaisuudesta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme