Mainos

STUK: Ei esteitä uusille ydinvoimaloille

Teollisuuden Voiman, Fortumin ja Fennovoiman suunnittelemille uusille ydinvoimaloille ei Säteilyturvakeskuksen mukaan ole esteitä.

STUK antoi tänään työ- ja elinkeinoministeriölle alustavan turvallisuusarvion Fennovoiman periaatepäätöshakemuksesta rakentaa ydinvoimalaitos Pyhäjoelle, Ruotsinpyhtäälle tai Simoon.

Fennovoiman suunnittelema ydinvoimala on Stukin mukaan mahdollista rakentaa turvallisuusvaatimusten mukaisesti mille tahansa ehdotetulle paikkakunnalle. Stuk antoi turvallisuusarvion TVO:n Olkiluoto 4 -hankkeesta toukokuussa ja Fortumin Loviisa 3 -hankkeesta lokakuun alussa.

Laitosvaihtoehtoina Fennovoima on selvittänyt kolmea eri reaktorityyppiä. Ne ovat Toshiba-Westinghousen ABWR ja Arevan Kerena sekä Arevan EPR. Kaksi ensin mainittua ovat kiehutusvesilaitoksia. EPR on painevesilaitos. Reaktorien sähkötehot ovat noin 1600 megawattia, 1200 megawattia ja 1700 megawattia.

- Laitosvaihtoehdot eivät sellaisenaan täytä kaikkia suomalaisia turvallisuusmääräyksiä, mutta laitokset voidaan muuttaa vaatimusten mukaisiksi. Muutosten laajuus vaihtelee laitosvaihtoehdoittain, kertoi Fennovoiman ydintekniikkajohtaja Juhani Hyvärinen.

STUKin mukaan tarvittavat lisätyöt ja muutokset voidaan tehdä lupamenettelyn myöhemmissä vaiheissa.

TVO selvittä viittä eri laitosvaihtoehtoa. Ne ovat Toshiba-Westinghousen ABWR ja GE-Hitachin ESBWR, jotka ovat kiehutusvesireaktoreita. Laitosten sähköteho on noin 1600 megawattia.

Painevesivaihtoja TVO:lla ovat Korean Hydro&Nuclear Powerin (KHNP) APR 1400, Mitsubishi Heavy Industriesin EU-APWR ja Arevan EPR. Laitosten sähkötehot ovat 1400 megawattia, 1700 megawattia ja 1700 megawattia.

Fortumilla selvittää Loviisassa viittä laitosvaihtoehtoa. Ne ovat ABWR, ESBWR, APR 1400 ja EPR. Fortumin vertailussa on mukana myös venäläinen Atomstroyexport, jonka AES2006-laitoksen sähköteho on noin 1200 megawattia.

Katso Markus Pirttijoen juttu

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot