Mainos
Mainos

STUK: Fukushimasta ehkä Tshernobylin veroinen lähilaskeuma

Fukushiman ydinkatastrofista voi pahimmassa tapauksessa seurata voimalan lähialueille yhtä voimakas ydinlaskeuma kuin Tshernobylin onnettomuudessa, arvioi Säteilyturvakeskus. Laskeumat eivät kuitenkaan voi levitä yhtä laajalle kuin Tshernobylin tapauksessa.

STUKin laskelmien mukaan pahimmankaan mahdollisen onnettomuuden sattuessa terveydelle haitallista radioaktiivista säteilyä ei kulkeutuisi muihin maihin kuin Japaniin.

Mikäli pahin tapahtuisi, Japanin evakuointialuetta jouduttaisiin laajentamaan nykyisestä 20 kilometrin säteestä Fukushimasta jopa vajaaseen 50 kilometriin, sanoo STUKin ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen.

- Alueen laajuus riippuisi tuulen voimakkuudesta ja suunnasta.

Tokion asukkaille riittäisi Valtosen mukaan sisätiloissa oleminen pahimpien päästöjen ajan. Myös tämä aika riippuisi säätilasta.

Valtonen pitää yhä Fukushiman onnettomuutta lievempänä kuin Tshernobyliä. STUK on luokitellut Fukushiman vaarallisuusluokkaan kuusi seitsenportaisella Ines-asteikolla. Tshernobyl on ainoa luokituksen seitsemän saanut ydinonnettomuus.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme