Mainos
Mainos

STUK: Fukushimasta ei tule uutta Tshernobyliä

Japanin Fukushimasta ei tule uutta Tshernobyliä, vaikka reaktorin ydin sulisi, Säteilyturvakeskuksen ylilääkäri Wendla Paile toteaa.

Pailen mukaan Fukushiman säteily ei ole liian korkealla tasolla Tokiossa.

- Vaikka säteily nousisi ja tuulet kääntyisivät, etäisyyttä Fukushimaan on tarpeeksi. On epätodennäköistä, että Tokiossa tarvitsisi edes suojautua sisätiloihin, vaikka reaktorin ydin sulisi, Paile toteaa.

Kriittinen vaikutusalue Fukushiman ympärillä on 20-30 kilometriä, miltä etäisyydeltä ihmiset onkin jo evakuoitu. Ympäristöön vuotanut säteily on tasolla, joka aiheuttaa vakavia oireita jo muutamassa tunnissa.

- Japanissa pyritään välttämään tartuttamasta työntekijöihin säteilysairaus, johon Tshernobylin voimalan työntekijöitä kuoli kymmeniä. Heidän työskentelyään voimalassa ei keskeytetty säteilystä huolimatta.

Tshernobylin reaktoriturmassa vuonna 1986 sateet levittivät säteilyä tuhansien kilometrien päähän, sillä voimalan raju tulipalo nosti säteilyainetta niin korkealle ilmaan. Pailen mukaan tämä ei Fukushiman tapauksessa ole mahdollista.

- Säteilysairaus tulee ensin ilmi pahoinvointina muutaman tunnin sisällä. Seuraavaksi luuydinvaurio alkaa näkyä, kun valkosolujen määrä elimistössä romahtaa ja tulee infektioita ja verenvuotoja. Tämä kestää muutaman viikon.

Paile korostaa, ettei suomalaisten tarvitse syödä jodia Japanin tapahtumien vuoksi.

- Muutaman viikon kuluttua laitteistomme voi havaita Japanin säteet, mutta vain siksi, että laitteet ovat niin herkkiä.

(MTV3)

Katso Säteilyturvakeskuksen ylilääkärin Wendla Pailen haastattelu: (Huomenta Suomi 16.3.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme