Mainos
Mainos

STUK: Jäteveden uraanista ei toistaiseksi vaaraa ihmisille

Säteilyturvakeskuksen laboratorionjohtaja Pia Vesterbacka ei pidä Talvivaaran jätevesialtaasta vuotaneen veden uraanipitoisuutta vaarallisena ulkopuolisille ihmisille.

– Korkea uraanipitoisuus on kylläkin havaittu ympäristöön purkautuvasta vedestä. Jatkossa meidän täytyy arvioida miten se kulkeutuu siellä ympäristössä, ja minne se sitten menee.

– Sen jälkeen katsotaan tarvitaanko mitään erityisiä toimenpiteitä, Vesterbacka sanoo.

Alustavien arvioiden mukaan kaivoksesta purkautuvassa vedessä havaitut uraanipitoisuudet ovat 100–200 becquereliä litrassa (Bq/l). Suomessa pohja- ja pintavesien uraanipitoisuus on tyypillisesti alle 1 Bq/l.

– Se on korkea uraanipitoisuus. Jos tällaisia pitoisuuksia löytyy juomavedestä, niin suosittelemme välittömiä toimenpiteitä lopettaa veden käyttö.

Säteilyturvakeskus seuraa uraanin leviämistä alueella. STUKin näytteenottajat ovat ottaneet näytteitä eilisen ja tämän päivän aikana. Tarkkoja tuloksia saadaan aikaisintaan perjantaina.

Pia Vesterbackan mukaan myös Ely-keskuksen ympäristöstä keräämissä näytteissä on kaivoksen pohjoispuolella havaittu normaalin tason ylittämiä uraanipitoisuuksia.

Katso Keimo Lehtiniemen juttu (Kymmenen uutiset 7.11.2012)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot