Mainos

Stuk: Ydinvoimalavaihtoehdot eivät täytä turvallisuusvaatimuksia

Yksikään Teollisuuden Voiman ydinvoimalahakemuksessa esitelty laitosvaihtoehto ei täytä kaikkia uusille ydinvoimaloille Suomessa asetettuja turvallisuusvaatimuksia.

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) selvitysten mukaan tarvittavien vaatimusten luonne ja laajuus vaihtelevat laitostyypeittäin. Joissain laitostyypeissä riittävät verrattain vähäiset järjestelmätekniset muutokset. Joissain tarvitaan laajempia rakenteellisia muutoksia.

Syyskuisten terrori-iskujen jälkeen Stuk täydensi alustavaa turvallisuusarviotaan. Keskus arvioi, että uusi ydinvoimala voidaan rakentaa siten, että se selviytyy paitsi yksimoottorisen pienkoneen myös matkustajalentokoneen törmäyksestä.

Ennen syyskuun iskuja turvallisuusarviossa oletuksena oli yksimoottorisen pienlentokoneen törmääminen ydinvoimalaan. Terrori-iskut muuttivat tilannetta, kun matkustajalentokoneita käytettiin ensimmäistä kertaa aseina. Törmäysvaikutukset tuli siten arvioida myös sekä suurille matkustajakoneille että sotilaskoneille.

Säteilyturvakeskuksen selvitysten mukaan useammassa kuin yhdessä vaihtoehdossa alkuperäinen lentokonetörmäyksen suunnittelun lähtökohta on ollut hävittäjäkoneen törmäys. Keskuksen näkemyksen mukaan tästä lähtökohdasta turvallisuusvaatimukset ovat teknisesti täytettävissä kohtuullisin muutoksin.

Säteilyturvakeskuksen vaatimusten mukaan uusi ydinvoimala tulee suunnitella mahdollisen lentokonetörmäyksen tai muun ulkoisen iskun varalta siten, että tapahtuma ei aiheuta vaurioita, joiden seurauksena merkittävä määrä radioaktiivisia aineita pääsisi välittömästi ympäristöön.

Toisena vaatimuksena on, että tärkeimmät turvallisuustoiminnot voidaan riittävällä varmuudella aloittaa tapahtuman välittömistä seurauksista huolimatta. Kolmantena vaatimuksena on, että tärkeimpiä turvallisuustoimintoja voidaan pitää yllä riittävällä varmuudella tapahtuman jälkiseurauksista huolimatta niin kauan kunnes seuraukset voidaan korjata.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot