Mainos
Mainos

Suffragettien city, toimittanut Johanna Rojola

Suomennos Viljami Jauhiainen ja Minna Hjort

Arvio: Mari Mäkinen

(Schildts)

Tästä sarjakuva-albumista ei asennetta puutu. Suffragettien cityssä pääsee ääneen seitsemän ruotsalaista sarjakuvataiteilijaa, jotka eivät säästele sanoissaan eivätkä kuvissaan. Karolina Bång, Lisa Enwald, Sara Granér, Sara Hansson, Nanna Johansson, Karin Casimir ja Liv Strömquist ravisuttelevat luutuneita käsityksiä parisuhteesta, vanhemmuudesta ja tasa-arvosta. Häpeää ei tunneta mitään eikä ketään kohtaan. Lukijan tehtäväksi jää kauhistella tai kikatella omasta huumorintajusta riippuen.

Kokoelma-albumin toimittanut Johanna Rojola on onnistunut kokoamaan erilaisilla tekniikoilla toteutetuista sarjakuvista toimivan paketin. Albumin parissa viihtyy hyvin, sillä tekijöiden työt on ripoteltu toistensa lomaan ja pituudeltaan vaihtelevat sarjakuvat tukevat toisiaan. Ripeästi luettavaa albumia voi suositella vaikka metrolukemiseksi, sillä pysäkinväleillä ehtii napostella aina muutaman tarinan. Matka menee nopeasti, mutta yllättävä naurukohtaus voi kerätä kanssamatkustajien katseet.

On hienoa, että ruotsalaisten naissarjakuvataiteilijoiden töitä on suomennettu ensimmäistä kertaa samaan albumiin. Lisäarvoa tuo se, että osa mukana olevista sarjakuvista on päässyt vasta nyt painetulle paperille. Naapurimaan sarjakuvatarjontaan perehtymättömälle albumi tarjoaakin hyvän mahdollisuuden tutustua taitaviin tekijöihin ja löytää heistä mieleisensä. Samankaltaisia kokoelma-albumeja toivoisi myös muiden maiden suorapuheisilta naistekijöiltä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme