Mainos

Suhteellinen köyhyys kasvaa, toimeentulotuen saajat vähenevät

Suhteellisen köyhyyden kasvu kertoo ennen kaikkea siitä, että pienituloisten tulokehitys on jäänyt jälkeen yleisestä tulokehityksestä.

Suhteellinen köyhyys on kasvanut neljä prosenttiyksikköä viimeisten kymmenen vuoden aikana. Toimeentulotukiasiakkaiden määrä on kuitenkin selvästi vähentynyt.

Suhteellisen köyhyyden kasvu kertoo ennen kaikkea siitä, että pienituloisten tulokehitys on jäänyt jälkeen yleisestä tulokehityksestä. Kuitenkin pienituloistenkin ansiot ovat nousseet ohi toimeentulotuen normien, selvittää erikoistutkija Pasi Moisio Stakesin Yhteiskuntapolitiikka -lehdessä.

Suhteellinen köyhyysraja on 60 prosenttia keskimääräisestä tulotasosta, joten köyhyysraja seuraa keskituloisten tulokehitystä. Keskituloisten tulokehitys taas seuraa pitkälti ansiokehitystä, sillä suurin osa keskituloisista on töissä.

Pienituloisten tuloista taas huomattava osa tulee tulonsiirroista. Ansiokehitys on yleensä inflaatiota nopeampaa, joten tulonsiirroilla elävien tulokehitys jää jälkeen keskituloisten tulokehityksestä tulonsiirtojen inflaatiokorjauksesta huolimatta.

Pienituloisten tulokehityksen jälkeen jäämistä selittää myös pätkätöiden yleistyminen sekä se, että aiempaa harvempi edunsaaja saa ansiosidonnaisia etuuksia.

Vuonna 1996 Suomen suhteellinen köyhyysaste oli 8 prosenttia, ja vuonna 2004 se oli kasvanut 12 prosenttiin. Samalla ajanjaksolla toimeentulotukiasiakkaiden määrä on laskenut kolmanneksen. Vuonna 1996 toimeentulotukea sai yli 600 000 suomalaista, vuonna 2005 määrä oli laskenut 380000:een.

Selvitys perustuu Stakesin toimeentulotukirekisterin sekä Tilastokeskuksen tulonjakoaineiston tietoihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot