Mainos
Mainos

Sukellusveneselkkauksella poliittinen tarkoitus?

Sukellusveneselkkaukselle saattaa löytyä poliittinen motiivi, uskoo ruotsalainen tutkija.

Mahdolliset sukellusvenehavainnot Ahvenanmerellä saattavat liittyä pyrkimyksiin vesittää Ahvenanmeren väylää koskevia säädöksiä, arvioi Ruotsin ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Jan Prawitz Tukholmassa. Hänen mukaansa pahimmassa tapauksessa sukellusveneen tai -veneiden liikkuminen Ruotsin ja Ahvenanmaan välisellä läpikulkuväylällä saattaa olla luonteeltaan poliittista toimintaa.

- Se voi olla haaste Ahvenanmeren väylän statusta kohtaan, tietoinen poliittinen yritys väyläsäännösten vesittämiseksi. Siinä tapauksessa se on vakavaa, arvioi Prawitz.

Prawitz ei yhdy merivartioston arvioon, jonka mukaan vierailla sota-aluksilla ja siten myös sukellusveneillä olisi oikeus rauhanomaiseen kauttakulkuun alueella, jossa matkustaja-alus Roslagenista tehtiin mahdolliset sukellusvenehavainnot.

- Ahvenanmeren väylä on niin sanottu historiallinen salmi, selvittää Prawitz. Hänen mukaansa vuoden 1994 merioikeussopimus sanoo, että aluksilla on oikeus kulkea salmissa, mutta poikkeuksena ovat juuri historialliset salmet. Sellaisia on maailmassa vain neljä kappaletta.

- Säännöt eivät ole aivan yksiselitteiset, mutta historiallisessa salmessa liikkuvien sota-alusten tulisi pyytää lupaa tähän Helsingistä, arvioi Jan Prawitz.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot