Mainos
Mainos

Sukeltajan keksinnöstä maailmanluokan liiketoiminnaksi

Suomalainen AW-Energy on yksi maailman merkittävimmistä aaltoenergiayrityksistä. Yhtiön kehittämä teknologia tuottaa merenpohjan aaltojen edestakaisesta liikkeestä sähköä.

Sukeltaja Rauno Koivusaari keksi meren pohja-aaltoja hyödyntävän voimalaitoksen perusidean sattumalta sukellusretkellä vuonna 1993.

– Olin sukeltamassa laivan hylyllä myrskyn jälkeen. Paikalla oli voimakasta maininkia. Mainingit liikuttelivat hylyn kappaletta kivien välissä edestakaisin. Siitä idea lähti liikkeelle. Sanoin kavereille, että sinne kun panisi pumpun, saisi ilmaista pumppuvoimaa, muistelee Koivusaari, jonka työnantaja on nyt AW-Energy.

"Vihdoinkin - tämä on ollut pitkä tie"

Idea vaati vuosien kypsyttelyn.

– Meni ensimmäiset 7 vuotta, että vaan mietin sitä asiaa, että onko se hyvä vai huono idea. En löytänyt, että kukaan olisi missään aiemmin tätä tehnyt ja lopulta päädyin hakemaan patenttia. Sitten marssin IVOn virtauslaboratorioon Itä-Helsingissä ja perustettiin tämä yritys, kertaa Koivusaari yhtiön historiaa.

Nyt yhtiöllä on hyvät kokemukset koehankkeesta Portugalissa ja tänään avattiin Järvenpäässä aaltovoiman tutkimuskeskus.

– No vihdoinkin! Siltä tämä tuntuu. Kyllä tämä on ollut pitkä tie, mutta nyt rupeaa näyttämään siltä, että meillä on toimiva laitteisto ja hyvä sellainen, iloitsee Koivusaari.

Koivusaari uskoo aaltovoiman valloittavan maailman lähivuosikymmeninä.

– Toivottavasti näitä on jokaisen isomman valtameren rannalla 10-20 vuoden päästä. Meillä on paljon keskusteluja käynnissä ympäri ämpäri, että aika hyvältä näyttää sen suhteen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme