Mainos

Suklaa on suklaata eri kasvirasvoin valmistettuna

Euroopan unionin parlamentti hyväksyi tänään kiistellyn suklaata ja kaakaotuotteita koskevan direktiivin.

Suklaasydän, tinakuori...

Päätös merkitsee sitä, että muiden kasvirasvojen kuin kaakaovoin lisääminen suklaaseen on sallittua korkeintaan viiteen prosenttiin asti. Direktiivin mukaan suklaata saa edelleen myös aidoksi suklaaksi, vaikka se ei sisältäisi pelkkää kaakaovoita.

Johtaja Lea Lastikka elintarviketeollisuuden liitosta kertoo, että Suomelle päätös ei ole kovin merkittävä, vaikka kansallinen lainsäädäntö maastamme onkin puuttunut.

-Suomessa käytetään enimmäkseen kaakaorasvaa suklaan valmistuksessa, Lastikka kertoi. Direktiivin mukaan kasvirasvan lisäys on merkittävä näkyvästi suklaatuotteiden etupuolelle. Suomessa pakkauksen tekstiksi on sovittu: "Sisältää muita kasvisrasvoja kuin kaakaovoita".

Kasvirasvan lisäys ei ei saa vaikuttaa sovittuun kaakaovoin vähimmäispitoisuuteen tai kaakaon kuiva-aineiden kokonaismäärään. Suklaadirektiiviä on vatvottu vuosikymmenen puolivälistä asti. Nyt hyväksytty versio korvaa vuodelta 1973 peräisin olevan direktiivin.

Viime syksynä EU:n ministerineuvosto näytti direktiiville vihreää valoa. Päätös tapahtui määräenemmistöllä, sillä 15 jäsenmaasta Belgia äänesti Hollannin tuella esitystä vastaan. Belgia katsoo laatusuklaan tason kärsivän direktiivin myötä. Belgia on tunnettu käsintehdyn erikoissuklaan tuottajana.

Britanniaa päätös puolestaan tyydyttää, sillä direktiivi takaa sille oikeuden viedä edelleen taloussuklaata EU:n alueelle "perhemaitosuklaan" nimellä.

Parlamentti antoi tukensa Belgian vaatimukselle siitä, että kehitysmaiden kanssa pyritään tekemään madollisimman pitkäaikaisia ja "reilua kaupankäyntiä" edistäviä sopimuksia kaakaontuotannossa. Esimerkiksi Norsunluurannikko arvioi menettävänsä vientituloja noin 350 miljoonaa euroa vuodessa.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.