Mainos
Mainos

Sukupuolenvaihdos muuttaisi parisuhteen avioliitoksi

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mielestä samaa sukupuolta olevien henkilöiden rekisteröidyn parisuhteen tulisi muuttua avioliitoksi, jos suhteen toinen osapuoli vaihtaa sukupuolta. Samalla tavoin avioliitto muuttuisi rekisteröidyksi parisuhteeksi, jos aviopuolisot eivät enää olisi eri sukupuolta.

Valiokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä uuden sukupuolen vahvistamista koskevasta hallituksen esityksestä. Hallituksen lähtökohtana oli, se, ettei vahvistamista hakeva henkilö saa olla avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Jo lakivaliokunnan lausunnossa kiinnitettiin huomiota siihen, että noin kymmenen prosenttia sukupuolen korjausprosessiin hakeutuvista henkilöistä on tällaisessa liitossa. Jos oikeussuhde katkeaisi, sillä olisi vaikutusta mm. perhe-eläkkeen saamiseen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta lisäsi lakiesitykseen myös vaatimuksen siitä, että sukupuolen vaihdoksen vahvistamisen edellytyksenä on kumppanin antama kirjallinen suostumus. Vieraassa valtiossa tehty lainvoimainen päätös uudesta sukupuolesta olisi Suomessa pätevä ilman vahvistusta tietyin edellytyksin. Keskustan ja kristillisdemokraattien edustajien vastalauseessa vaihdoksen edellytykseksi haluttaisiin 30 vuoden ikä ja se, ettei kyseinen henkilö ole alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme