Mainos
Mainos

Sukupuolikiintiöt kirkkolakiin

Tasa-arvolakia sovelletaan jatkossa myös kirkon ja seurakuntien hallinto- ja toimielimissä. Turussa koolla ollut kirkolliskokous kirjasi perjantaina kiintiöperiaatteen kirkkolakiin. Periaate takaa vähintään 40 prosentin edustuksen vähemmistönä olevalle sukupuolelle. Uudistettu kirkkolaki tulee voimaan eduskunnan hyväksynnän jälkeen.

Seurakuntatasolla kiintiöt koskevat mm. kirkkoneuvostoja, johtokuntia, toimi- ja neuvottelukuntia sekä komiteoita ja työryhmiä. Ulkopuolelle jäävät vaaleilla valittavat elimet, eli kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot. Kiintiöperiaate ei koske myöskään kirkolliskokousta, piispainkokousta, tuomiokapitulia ja hiippakuntavaltuustoa. Lisäksi tasa-arvolain ulkopuolelle jää edelleen uskonnon harjoittamiseen liittyvä toiminta.

Kaksoisjäsenyys uuteen valmisteluun

Kysymys luterilaisen kirkon jäsenen oikeudesta kuulua myös muuhun uskonnolliseen yhdyskuntaan palautettiin uudelleen valmisteltavaksi. Uusi uskonnonvapauslaki sallii kaksoisjäsenyyden, mutta jättää uskonnollisille yhdyskunnille mahdollisuuden kieltää se omilta jäseniltään. Kirkkohallitus esitti kirkkolakiin säännöstä, jonka mukaan kaksoisjäsenyyttä ei sallita.

Jatkovalmisteluissa halutaan selvittää, miten kirkko saa tarvittavat tiedot väestötietojärjestelmästä. Kirkolliskokouksen perustevaliokunta painottaa, että kirkko ei varsinaisesti erota ketään. Valiokunnan mukaan toiseen yhdyskuntaan liittymistä voidaan pitää eropäätöksenä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme