Mainos

Sukupuolten palkkaerot pysyvät sitkeänä ongelmana

Naisten ja miesten palkkaero on yksi sitkeimmistä epätasa-arvon ilmentymistä eri maissa. Näin toteaa tutkija Paula Määttä tänään tarkastetussa väitöskirjassaan. Eräs ongelma on, että naisaloja ei arvosteta yhtä paljon kuin miesaloja, vaikka niiden vaativuus olisi samaa luokkaa.

Samapalkkaisuutta on monessa maassa yritetty soveltaa naisten ja miesten samankaltaisiin töihin ja ammatteihin. Periaatteena on ollut "sama palkka samasta työstä". Tasa-arvoperiaatteen ulkopuolelle ovat kuitenkin jääneet naisten alat, joilla tehdään erilaista mutta arvoltaan samanlaista työtä kuin miesten aloilla.

Esimerkiksi sairaanhoitajien ja insinöörien palkkausero on ollut huomattava, vaikka heidän töitään voidaan pitää yhtä arvokkaina.

- Naisten ja miesten töiden vertailu tulisi ulottaa erilaisiin työtehtäviin ja aloihin, niin myös eri työpaikkojen ja työnantajien väliseksi toiminnaksi, korostaa sosiaalipolitiikan tutkija Paula Määttä väitöksessään, joka tarkastettiin naistenpäivänä Tampereen yliopistossa.

Tasa-arvoon vielä matkaa

Väitöksessä on selvitetty palkkapolitiikkaa eri maissa. Kansainvälisessä työjärjestössä ILO:ssa solmittiin samapalkkasopimus vuonna 1951.

Määtän mukaan monessa maassa on edistetty tasa-arvoa ja uudistettu lainsäädäntöä. Silti ILO:n periaate ei ole missään toteutunut täysin.

- Palkkauksen epätasa-arvo pysyy merkittävänä työmarkkinailmiönä. Se ansaitsee enemmän huomiota päätöksentekijöiltä ja muilta tahoilta.

Työmarkkinoiden rakenteet ja käytännöt ovat useimmissa maissa suosineet edelleen miehiä. 1980-luvun alussa alettiin kiinnittää enemmän huomiota samapalkkaisuutta edistäviin menetelmiin, mutta niitä ei ole otettu käyttöön kovin usein.

Väitöksen mukaan työnantajat eivät ole suunnanneet uudistuksiin tarpeeksi voimavaroja. Käyttöönotetuissa tasa-arvoa edistävissä menetelmissä ei myöskään ole arvostettu yhtä paljon naisalojen erityispiirteitä kuin miesalojen. Seurauksena tästä on ollut, että naiset on sijoitettu alempiin työ- ja palkkausluokkiin.

Lisäksi samapalkkasäännösten valvonta on jäänyt tehottomaksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot