Mainos
Mainos

"Sukusoluluovuttajien perään ei kysellä"

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Tukholman Karoliinisen Instituutin professori Outi Hovatan mukaan Ruotsissa vuodesta 1985 lähtien voimassa ollut hedelmöityshoitolaki ei ole aiheuttanut ongelmia.

Lain mukaan lapsella on oikeus saada tietää sukusolun luovuttajan henkilöllisyys täytettyään 18 vuotta.

- Meillä on sukusolujen luovuttajien tiedot, jos nuori haluaa täysi-ikäiseksi tullessaan tietää luovuttajan, mutta tähän mennessä kukaan ei ole tullut sitä kysymään, Hovatta huomauttaa.

Sukusolujen hinnat ovat Suomessa nousseet uuden hedelmöityshoitolain tullessa voimaan, koska henkilötietonsa luovuttavat ovat kortilla. Harva luovuttaja haluaa antaa henkilötietojaan elatusvelvollisuuden pelossa.

Hovatan mukaan 3-4 prosenttia lapsista syntyy hedelmöityshoitojen avulla. Pariskunnista noin 15 prosenttia on tahattomasti lapsettomia jossain elämänsä vaiheessa ja puolet heistä päätyy hoitoihin. Yli 90 prosenttia hoidoista tehdään omilla sukusoluilla.

(02.03.2008)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme