Mainos
Mainos

Sukututkijajupakka näytti puutteet kirkon arkistoissa

Puutteet viranomaisten arkistoissa voivat vaikeuttaa kansalaisten tiedonsaantia.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan ongelma tuli esiin jupakassa, jossa Kirkkohallitus rajasi suosituksella sukututkijoiden mahdollisuutta perehtyä kirkonkirjoihin.

Kirkkohallitus teki maaliskuussa suosituksen, jonka mukaan kaikki seurakunnat ja keskusrekisterit antaisivat lupia ainoastaan 100 vuotta vanhempien kirkonkirjojen tutkimiseen. Ratkaisua perusteltiin sillä, että kirkonkirjoissa saattaa olla salassa pidettäviä arkaluontoisia tietoja esimerkiksi seurakuntalaisten sairauksista, huostaanottopäätöksistä, rikosrekisteristä tai poliittisista taustoista.

Kirkon tiukentuneen linjan taustalla on korkeimman hallinto-oikeuden päätös. Sen mukaan kirkonkirjojen avoin tutkiminen vaarantaa henkilötietojen suojaa.

Päätös hermostutti Suomen Sukututkimusseuran. Se arvostelee kirkkoa haluttomuudesta neuvotella asiasta ja etsiä kompromisseja.

Aarnio toivoo nyt, että tiedot järjestettäisiin niin, että julkisten tietojen luovuttaminen olisi mahdollista salaisia tietoja paljastamatta. Aarnio arvelee, että sama ongelma voi koskea muitakin viranomaisia kuin kirkkoa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme