Mainos
Mainos

Summanen suorana: Urheiluun liittyy väkivaltaa, heikomman alistamista ja huumeita

Jääkiekkovalmentaja Raimo Summanen toivoo, että valmentajat voisivat rohkeasti kertoa nuorille myös urheilun kääntöpuolesta.

- Valmentajat voisivat avata sen reaalimaailman, että urheiluun liittyy väkivaltaa, heikomman alistamista, syrjintää, huumeita, tuomareitten sopupelit, kaikki mahdolliset - kaikki ne on siellä. Jos näistä kerrottaisiin ihan ilman keuhkoamista, niin siihen tulisi oma paikkansa eikä tulisi silleen et "hoh, voiko olla näin kauheeta".

- Urheiluun tulee aika paljon ihmisiä, jotka urheilevat addiktiherkkyyden takia, ne haluaa keskittyä hetkeen ja se on hyvä, helppo tapa elää, Summanen kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Urheilun vahvuus Summasen mielestä on se, että siinä esiintyy samat virheet ja heikkoudet kuin yhteiskunnassa muutenkin. Näistä asioista pitäisi uskaltaa puhua rohkeammin.

- Ja sitä, joka lankeaa johonkin, voisi enemmänkin nostaa "Hei, taistele ittes takaisin".

Juoruista vaietaan, kunnes...

Urheilun ympärille on rakennettu sankarimyytti. Kansa käyttää urheilijoita sankareinaan, ja kun he epäonnistuvat, heidät hyljätään kuin sarjakuvasankarit, kirjailija Kaarina Hazard toteaa lähetyksessä.

Ammattiurheilussa rahaa ja näkyvyyttä tehdään huhuilla ja juoruilla.

- Juorut urheilussa ovat jännä juttu. Kun urheilija on sankaristatuksella, niin juoruista vaietaan. Mutta sitten kun urheilija on puolustuskyvytön, kuten esimerkiksi Jere Karalahti, niin häntä heti riepotellaan ja kaikki ovat "soo soo soo", Summanen sanoo.

- Minä voisin nimetä tässä nyt meidän huippu-urheilijat ja sanoa, että siellä on tragediaa enemmän kun näissä Karalahdessa, Harri Olleissa ja Mika Myllylässä. Kun saavutetaan status, silloin joudutaan peittelemään enemmän kun näyttämään, ja sehän on vielä pahempaa ihmisen olemiselle.

Urheilun ydin, itse teko, ei Raimo Summasen mukaan enää riitä.

- Urheilu on bisnestä, mutta se ei ole paras muoto huippu-urheilulle. Ammattilaissarjassa urheilu kyllä aina jää kakkoseksi, jos puhutaan ihan siitä, miten korkealle ihminen voisi päästä itse niissä suorituksissa.

Kun selvisi, että golffaaja Tiger Woods oli pettänyt vaimoaan, sponsorit vetivät rahoituksensa saman tien pois.

- Ollaan tultu semmoiseen maailmaan, missä tavarat ovat hirveän paljon herkempiä kuin ihmiset, ymmärtävät elämää hirveän paljon vähemmän. Kyllä ihmiset ovat valmiita sietämään toisiaan ja antamaan anteeksi, mutta tuotemerkit eivät kestä yhtään mitään, hämmästelee Kaarina Hazard.

Raimo Summanen ja kirjailija Kaarina Hazard ovat kirjoittaneet kirjan Lätkä - kirja urheilusta (Teos 2011).

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme