Mainos
Mainos

Sumuilmiöstä mielenkiintoisia arvauksia – katso video!

MTV3:n lukijan lähettämät sumukuvat hämmästyttivät ja kiinnostivat eilen lukijoita. Järven päällä liukunut luonnonilmiö sai lukijoiden mielikuvituksen valloilleen.

MTV3:n Facebook-sivuilla lukijoiden arvauksia oli laidasta laitaan:

- Talven viimeinen hönkäys!

- Suuri UFO, joka tulee ja luo paratiisin.

- Nopea auto, jonka pakokaasu jättää vanan järven jäälle.

Uutissivuillla lukijat miettivät sumuilmiön syytä hieman syvällisemminkin.

- Syyllinen on ilmeisesti aurinko ja mahdollinen sula alue. Joessa noita syntyy sulien kohdalla tavan takaa. Suolla olen kulkenut samantapaisen ilmiö seassa niin, että pääni oli sumun yläpuolella ja jalat sumun seassa.

- Kyseessä saattaa olla hiilihappojään eli kuivajään aiheuttama savu.

Savu etenee järven pintaa pitkin ja sublimoituu takaisin ilmaan hetken kuluttua. Ilmaa raskaanpana kaasuna savupilvi ei nouse kovin korkealle,vaan etenee matalalla järven pinnalla.

- Kylmä syöksyvirtaus, joka etenee hetken järven pintaa pitkin. Jäähdyttää nopeasti pinnan yllä olevan auringon höyrystymän veden, ja se sen näkyy sumuna. Vesihöyryä ei ole ylempäänä niin paljoa, että se näkyisi. Ihan maalaisjärjellä ajateltuna.

MTV3:n meteorologi Miina Manninen antoi ilmiölle eilen oman selityksensä:

– Saattaa olla, että aurinko on lämmittänyt ilmaa jään päällä. Siihen on voinut muodostua niin sanottu lämpimämmän ilman allas, eli ilma on siinä lämpimämpää kuin suoraan veden päällä.

Nyt sumusta on nähtävillä myös videokuva. Näe omin silmin, kuinka sumupallo vyöryi Päijänteen Asikkalanselän rannalla.

(MTV3)

Katso Raija Kariolan kuvaama video:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme