Mainos
Mainos

Sundqvist -keskustelu laimenee

Lipponen: Politiikan puurot ja oikeuden vellit sekaisin

Keskustelu opposition Sundqvist-välikysymyksestä jatkui eduskunnassa keskiviikkona toista päivää ilman yllätyksiä ja pääosin jo tuttuja näkökantoja toistaen.
Ennakoitua laimeammaksi jäänyt keskustelu päättyi jo alkuillasta. Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta perjantaina. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) selitti vielä omaa pidättyväisyyttään Sundqvist-sopimuksen suhteen. Hän sanoi, että hallituksen ei pidä ennakoida tekeillä olevien selvitysten tuloksia.

Oppositio oli ollut tyytymätön hallituksen viileään ja juridiikkaan painottuneeseen välikysymysvastaukseen. Pääministeriltä tivattiin edes jonkinlaista moraalista kannanottoa.
Lipponen paheksui, että oppositio esittää valmiita käsityksiä selvityksen alla olevista asioista ja haluaa niiden perusteella langettaa poliittisia tuomiota.
-Poliittiset puurot ja oikeudelliset vellit ovat menneet sekaisin, Lipponen totesi.
Hän sanoi ymmärtävänsä kansalaisten moraalisen närkästyksen, joka "on voinut syntyä siitä, että asianomaisen epäillään käyttäneen hyväksi laissa ja säädöksissä olevia porsaanreikiä".
-Vaikka näin olisi, ratkaisu on kuitenkin tehtävä lakien ja niihin perustuvien ohjeiden mukaisesti. Jos katsotaan, että lait eivät vastaa yhteiskunnassa vallitsevia moraalivaatimuksia, niin lakeja on uudistettava, Lipponen jatkoi.

"Kellojen olisi pitänyt soida"

Pääministerin vastaus ei tyydyttänyt Hannu Kemppaista (kesk.). Hän tivasi, miksi Sundqvistin vahingonkorvaus kohtuullistettiin kymmenesosaan alkuperäisestä.
-Hälytyskellojen olisi pitänyt soida, että päätöstä ei tehdä, ennen kuin ulosoton porsaanreiät on tukittu, hän sanoi.
Anneli Jäätteenmäki (kesk.) kysyi, miksi Sundqvistin tapauksessa ei noudatettu tuomioistuimen linjaa eli ns. pääluvun mukaista korvausta.
Lipponen vastasi saaneensa tiedon, että poliisitutkinnan jatkaminen olisi edellyttänyt epäilyä velallisen epärehellisyydestä, ja sellaista ei ollut.
-Tällä perusteella valtiovarainministeriössä ja Arsenal-Sillassa katsottiin, että sopimuksesta voitiin neuvotella. Onko tässä menetelty oikein, sitä juuri selvitetään, Lipponen sanoi.
(STT)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme