Mainos
Mainos

Sunny Car Center etsii yhä rahoittajia – toimitusjohtaja Ritaluoma luottavainen

Hämeenlinnaan suunniteltu jättimäinen autokaupan keskus Sunny Car Center hämmentää ja jakaa mielipiteitä. Rahoitusvaikeudet ja epäselvyydet ovat viivästyttäneet hanketta. Nyt osa kaupungin päättäjistä haluaisi eroon koko hankkeesta. 

Hämeenlinnaan tyhjälle 28 hehtaarin tontille pitäisi nousta koko Euroopan mittakaavassa iso autokaupan keskus. Tavoitteena on ollut uudenlainen tapa myydä autoja jättimäisestä monikerroksisesta keskuksesta, josta löytyisivät eri merkit ja kaikki alan palvelut saman katon alta. 

Rahoitusvaikeudet ovat kuitenkin siirtäneet hankkeen aikataulua. Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma ei halua puhua julkisuudessa kohua herättäneestä sambialaisesta rahasta tai rahoittajista, mutta kertoo MTV Uutisille, että rahoittajia etsitään maailmalta koko ajan. Ritaluoman mukaan myönteisiä merkkejä onkin asian suhteen kuulunut. 

"Uskottavuus puntarissa"

Hanketta on työstetty neljä vuotta. Hämeenlinnan kaupunki kiinnostui lottovoitolta kuulostaneesta hankkeesta ja liki 30 hehtaarin tontti löytyi kaupungin laidalta, moottoritien vierestä. Keskuksen on markkinoitu tuovan alueelle peräti 1500 työpaikkaa. 

- Hanke on elinkeinopoliittisesti erittäin merkittävä. Uskon, että jokainen kaupunki tänä päivänä Suomessa tarrautuisi mahdollisuuteen, mikäli tällainen liikekeskittymä olisi kiinnostunut sinne sijoittumaan. Siinä mielessä täytyy olla aika kärsivällinen ja tavallaan tätä kärsivällisyyttä tässä Hämeenlinnan kaupungilla on oikeastaan jo nelisen vuotta ollut, mutta nyt ollaan kuitenkin loppusuoralla, kaupunginjohtaja Timo Kenakkala uskoo.

Hämeenlinna onkin joutunut useampaan otteeseen jatkamaan myytäväksi sovitun tontin maksuaikaa. Toimitusjohtaja Markku Ritaluoma on vieraillut kaupunginhallituksen kokouksissa kertomassa uusista rahoittajatahoista ja saanut näin lisäaikaa tontin maksamiselle. Nyt viimeinen takaraja, syyskuun viimeinen päivä, lähestyy vauhdilla. Mikäli yli kahdeksan miljoonan euron tonttimaksu ei tuolloin ole siirtynyt kaupungille, hakee Hämeenlinna kaupan purkua käräjäoikeudesta. Kenakkala myöntääkin, että hankkeen uskottavuuden kanssa on viime aikoina ollut ongelmia. 

- Varmasti monessa suhteessa vähän uskottavuuden kanssa painiskellaan, mutta rahojen tuleminen tilille on toivottavaa, ja se on ehkä yksi osoitus siitä, että hanke on hengissä ja lähtee eteenpäin. Toivotaan (hankkeelle) hyvää jatkoa, mutta syyskuun lopussa nähdään, Kenakkala sanoo. 

Ritaluoma uskoo hankkeeseen

Tällä hetkellä tontille ei ole rakentunut muuta kuin korkea mainostorni. Ritaluoma kuitenkin vakuuttaa uskovansa projektiin viivästyksistä huolimatta edelleen täysillä.

- Hanke ei ole muuttunut mihinkään, meillä on edelleen rakennuslupa 107 000 neliön autokauppakeskukseen. Pidämme siitä kiinni, Ritaluoma kertoo puhelimessa. 

Toimitusjohtaja kertoo myös, että viime aikojen väärä uutisointi ja hankkeen mustamaalaus on karkoittanut kansainvälisiä rahoittajia. Ritaluoman mukaan väärä uutisointi on lisännyt vaikeusastetta saada uusia rahoittajia. Kaikesta huolimatta hän luottaa rahoituksen järjestymiseen. 

Osa Hämeenlinnan kuntapäättäjistä haluaisi luopua jo koko projektista. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Lulu Ranne (PS) ei usko rahojen saamiseen ja sanoo jo myös toivovansa, että hanke ei toteutuisi. 

- Sunny Car Center ei ole pystynyt osoittamaan tätä luotettavuuttaan. Ja kun puhutaan näistä erilaisista rahoitustahoista, niin kaupunki ei missään tilanteessa, missään olosuhteissa voi ottaa vastaan tai tehdä yhteistyötä sellaisen tahon kanssa, joka rahoittaa hankettansa vähääkään epäilyttävillä keinoilla, Ranne (ps.) sanoo. 

Sambian rahat johtivat tutkintapyyntöön

Elokuussa hankkeen ympärillä kohua herätti tieto Sambian ex-presidentin lesken Regina Chiluban osallistumisesta projektiin. Lesken tiedottaja kuitenkin kiisti myöhemmin suomalaismedioille Chiluban osallisuuden, vaikka Ritaluoma väitti käyneensä asiasta neuvotteluja lesken edustajien kanssa. 

Myöhemmin operaatio vaikutti siltä, että Ritaluoma olisi joutunut niin sanotun nigerialaiskirjeen uhriksi maksettuaan eteläafrikkalaiselle tilille asianhoitokuluina yli 300 000 euroa. 

Selvittelyn jälkeen toimitusjohtaja Ritaluoma oli kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Lulu Ranteen mukaan väittänyt hänen tai muiden hämeenlinnalaisten perussuomalaisten päättäjien vuotaneen Sambian medialle rahoitukseen liittyviä luottamuksellisia tietoja, jotka olisivat haitanneet Ritaluomaa rahoituksen järjestymisessä Sambiasta. Ranne sekä hämeenlinnalainen kansanedustaja Ismo Soukola jättivätkin tietovuotoväitteistä poliisille tutkintapyynnön. 

Poliisi selvittääkin nyt, ovatko Ritaluoma tai tutkintapyynnössä mainittu Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) syyllistyneet törkeään kunnianloukkaukseen tai kunnianloukkaukseen. Ranne kiistää vuotaneensa mitään tietoja. 

- Meillä (Ranne ja Soukola) ei kummallakaan ole ollut koskaan minkäänlaista tekemistä afrikkalaisten medioiden eikä ylipäätään Afrikan maihin ole mitään kontakteja, Ranne naurahtaa. 

Ranteen mukaan heidän oman oikeusturvansa takia tutkintapyyntö oli pakko tehdä. 

- Syy, miksi tämmöiseen huhumyllyyn lähdettiin ja valheita levittämään on se, että saataisiin huomio pois herra Ritaluoman ja Sunny Car Centerin omista ongelmista, Lulu Ranne väittää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme