Mainos
Mainos

Suojeluohjelmasta vain hidasta apua maatalouden likaamille vesille

Keväällä hyväksytyn vesiensuojelun tavoiteohjelman arvioidaan tehoavan parhaiten metsäteollisuuden saastuttamiin vesistöihin. Vähiten parantumista on odotettavissa etelä- ja länsirannikon maatalousalueiden jokivesissä sekä rehevissä järvissä, joiden pohjaan on varastoitunut runsaasti ravinteita.

Vuoteen 2005 ulottuvan vesiensuojeluohjelman lasketaan vähentävän typpi- ja fosforipäästöjä kuormittajasta riippuen 30-85 prosenttia. Suomen ympäristökeskuksen selvityksen mukaan noin kolmasosa metsäteollisuuden kuormittamista vesistöistä nousisi rajoitusten avulla nykyistä parempaan käyttökelpoisuusluokkaan. Esimerkiksi laajat alueet Päijännettä, Näsijärveä ja Saimaata saattaa parantua parhaiden luokitusten arvoiseksi.

Puhtaiden järvien pelastus?

Sen sijaan maatalouden rehevöittämissä järvissä paraneminen on hitaampaa, joten niistä vain noin joka kymmenennen odotetaan nousevan käyttökelpoisuusluokituksessa. Nopeampiin tuloksiin päästään vain, jos vesistöjä ryhdytään päästöjen vähentämisen lisäksi kunnostamaan aktiivisesti. Ympäristökeskus muistuttaa kuitenkin, ettei vesiensuojeluohjelman koko vaikutus näy käyttökelpoisuusluokituksen nostona, sillä sisävesien pahin uhka on tällä hetkellä vähittäinen rehevöityminen. Se näkyy esimerkiksi satunnaisina leväkukintoina puhtaiksi mielletyissä järvissä. Suojeluohjelma voi estää näiden vesistöjen luokituksen huononemisen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme