Mainos
Mainos

Suomalainen ihmiskilpi hämmästyi Saddamin nopeaa kaatumista

Irakista Suomeen palannut rauhanaktivisti Teijo Virolainen sanoo, että osa irakilaisista haluaa karkottaa maan miehittäneet amerikkalaiset pois vaikka voimatoimin, koska Irakiin ei ole saatu järjestystä.

Ainoana suomalaisena koko Irakin sodan ja ryöstelyn silminnäkijänä kokenut Teijo kertoo hämmästyneensä, miten nopeasti Saddamia ylistänyt kansa kääntyi tätä vastaan - ihmiskilven mukaan kansa saattaa kääntyä yhtä nopeasti myös amerikkalaisia vastaan.

Lähes neljä kuukautta Irakin sotatantereella avasi riihimäkeläisnuoren silmät. Saddam Husseinia ylistäneet alamaiset käänsivät liukkaasti takkinsa.

- Sillä hetkellä, kun amerikkalaiset tuli, tuntui että ihmiset muutti mielipiteensä ja muuttuivat täysin. Se oli sellainen ajatuksia mullistava hetki, Virolainen kertoo.

Teijo oli uskonut Saddamin ihailun vilpittömyyteen. Ilmapommituksista, huhtikuun alussa maasodasta ja ryöstelyistä hän selvisi - monta kertaa täpärästi. - Jatkuvasti oli ammuskelua, amerikkalaiset ampuivat irakilaisia ja sitten ihmiset puolustivat kotejaan näitä ryöstelijöitä vastaan, Virolainen kertoo.

Teijo oli surullinen, etteivät ihmiskilvet olleet pystyneet estämään sotaa, mutta hän halusi nähdä myös miten rauha voitetaan, jos se voitetaan.

- Mä viivyin siellä Irakissa, koska halusin nähdä miten se menee ja se oli hyödyllistä. Henkilökohtaisissa keskusteluissa todella näki mitä ihmiset ajattelee Sekasorto on monien mielestä huono vaihtoehto. Jotkut on sitä mieltä, että nyt on päästävä amerikkalalaisista eroon, jotkut sanoo, että ne lähtee vapaaehtoisesti, jotkut sanoo, että niitä vastaan pitää taistella. En tiedä mikä nyt sitten on oikea päätös sitten, Virolainen kertoo.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.05.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme