Mainos
Mainos

Suomalainen Khiam-selvitys valmistui

Asiantuntijaryhmä pyrki selvittämään, miksi Israel ampui heinäkuussa täsmäpommin YK:n tukikohtaan Khiamissa, Etelä-Libanonissa.

Suomalainen asiantuntijaryhmä on saanut valmiiksi selvityksensä Israelin iskusta YK:n tarkkailupisteeseen Khiamissa Etelä-Libanonissa. Viikko sitten työnsä päättänyt ryhmä luovutti raporttinsa tänään pääministeri Matti Vanhaselle.

Valtioneuvoston kanslian asettama Khiam-asiantuntijaryhmä ei kyseenalaista Israelin selvitystä siitä, että YK:n partiotukikohta tuhoutui virheen vuoksi. Työryhmän mukaan tähän ei käytettävissä olleen aineiston nojalla ole perusteita. Näyttöä ei ole myöskään siitä, että YK:ta vastaan olisi Khiamissa hyökätty tarkoituksellisesti.

Israel teki heinäkuussa Etelä-Libanonissa sijaitsevaan Khiamin partiotukikohtaan iskun, jossa kuoli neljä rauhanturvaajaa. Yksi heistä oli suomalainen.

Asiantuntijaryhmän käytössä ovat olleet sekä Israelin selvitys että YK:n raportti. Näiden pohjalta laadittiin molemmille tahoille joitakin lähinnä sotilasteknisiä lisäkysymyksiä. Niihin ei kuitenkaan saatu vastauksia.

Osastopäällikkö Irma Ertmanin johtaman ryhmän mukaan Israelin ja YK:n raportit ovat sinänsä loogisia, mutta eivät kattavia. Niiden perusteella ei ole mahdollista muodostaa täydellistä kuvaa Khiamin partiotukikohdan tuhoutumisen kaikista yksityiskohdista. Kuvan muodostamista vaikeuttaa se, että tapahtumapaikkaa ei eristetty tutkimuksia varten välittömästi pommituksen jälkeen.

Maalituksessa ongelmia

Israelin antaman selvityksen mukaan paikalla toimineella israelilaisella divisioonatason maalituskeskuksella oli tietokoneongelma, minkä vuoksi keskus joutui siirtämään tiedot maalitusjärjestelmään manuaalisesti.

Manuaalisen tietojen syöttämisen yhteydessä tapahtuneen virheen johdosta Khiamin partiotukikohdan tietoja ei syötetty järjestelmään YK:n aseman tietoina. Tämä virhe johti siihen, että YK-tukikohta valittiin niiden maalien joukkoon, joihin Israel suuntasi maahyökkäystä edeltäneen tulivalmistelun.

Työryhmän mukaan selvitykseen sisältyy kuitenkin kysymyksiä herättäviä piirteitä. Israelin asevoimien johtamis- ja yhteysupseeritoiminnassa näyttää tapahtuneen virhe, kun YK-asemien sijaintia ei täsmällisemmin selostettu alueelle saapuneelle uudelle divisioonalle.

Israelin asevoimien olisi ryhmän mukaan pitänyt huolellisemmin tarkistaa ilmavoimien maalitus sen jälkeen, kun Unifilin kanavia pitkin oli varoitettu YK:n asemien turvallisuutta uhkaavista pommituksista. Tulenkäytön tähystämättä jättäminen tilanteessa, jossa tykistön ja ilmavoimien tulenkäytön kohteena oleva maali on vain muutaman kilometrin päässä Israelin alueesta, herättää ihmetystä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme