Mainos
Mainos

Suomalainen korkeakoulutus vetää aasialaisia

Ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä suomalaisissa korkeakouluissa kasvaa vuosi vuodelta. Suurin houkutin on ilmainen ja korkeatasoinen opetus. Harva opiskelija jää kuitenkaan valmistumisensa jälkeen Suomeen.

Suomalaisissa korkeakouluissa opiskelevien ulkomaalaisten määrä kasvaa koko ajan. Viime vuosina on satsattu erityisesti aasialaisiin.

Parhaillaan kuudessa Kaakkois-Aasian maassa järjestetään suomalaisten ammattikorkeakoulujen toimesta valintakokeita. Näissä maissa korkeakoulutuksen kysyntä ylittää reippaasti oman tarjonnan.

14 kiinalaisnuorta valmentautuu suomalaisen ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin Pirkanmaalla, Mäntän ammatillisessa opistossa. Viime viikolla alkanut preppauskurssi kestää kolme kuukautta.

- Tämän kolmen kuukauden kurssin jälkeen he palaavat joka tapauksessa Kiinaan odottelemaan sitten ammattikorkeakoulun pääsykokeitten tuloksia ja sitten sieltä syksyllä tulevat takaisin pidemmällä opiskelijaviisumilla, rehtori Arto Pylvänäinen Mäntän seudun koulutuskeskuksesta kertoo.

Mänttään saapuneiden nuorten perheissä uskotaan, että suomalainen korkeakoulututkinto tuo menestystä paitsi lapsille myös heidän vanhemmilleen. Siksi opiskelupaikka halutaan varmistaa kalliin valmennuskurssin avulla.

- Asumiseen ja päivittäisiin menoihin olen varannut 1600 euroa. Itse koulutus maksaa 5000 euroa. Äitini on ammatiltaan hammaslääkäri. Hänen tulonsa ovat niin suuret, että hän kykeni kustantamaan minut Suomeen, Wu Mzug Zhang kertoo.

- Ehkä summa on suuri, mutta luulen, että kurssista on hyötyä. Vanhempani halusivat kustantaa kurssin, koska se on hyvä asia minulle, Liu Yizhou uskoo.

Harva Suomessa korkeakoulututkinnon suorittanut ulkomaalainen kuitenkaan jää maahan. Ulkomaille tuotantoaan siirtäneet suomalaisyritykset sen sijaan ovat kiinnostuneita Suomessa korkeakoulutetuista aasialaisista.

- Jo nyt Suomen teollisuutta, UPM, Nokia ainakin mainitakseni, ovat Kiinan markkinoilla ja he tarvitsevat sinne henkilöitä, jotka puhuvat sujuvasti Kiinaa ja joilla on hyvä verkosto myös sitten Suomessa, Pylvänäinen uskoo.

Vielä tällä hetkellä korkeakoulututkinnon voi hankkia Suomesta ilmaiseksi. Parhaillaan mietitään kuitenkin lukukausimaksua EU:n ulkopuolelta saapuville opiskelijoilla.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme