Mainos

Suomalainen osaa kannella kokemistaan vääryyksistä

Poliisi, lupaviranomaiset, tuomioistuin ja terveydenhuolto. Niiden toimista kannellaan Oikeuskanslerinvirastoon sekä eduskunnan oikeusasiamiehelle enenevissä määrin.

Vuodesta 2005 molempien työmäärät ovat olleet hienoisessa kasvussa. Viime vuonna oikeuskansleri vastaanotti runsaat 1800 kantelua. Määrä on kasvanut 2000-luvun puolivälistä tähän päivään.

Ainoastaan vuonna 2011 määrä oli pienempi kuin edellisvuonna.

Syynä kanteluihin ovat paitsi suomalaisten valveutuneisuus, niin myös sähköisen asioinnin helppous. Kansliapäällikkö Kimmo Hakonen oikeuskanslerinvirastosta tosin huomauttaa, että iso osa kanteluista ei johda laajempaan selvitykseen.

– Noin puolet kanteluista menee varsinaiseen selvittämistoimeen. Ja se toinen puoli on sellaista, josta jo alusta asti nähdään, että ne eivät kuulu tänne ollenkaan tai ne ovat niin vanhoja asioita ettei niitä ruveta täällä käsittelemään.

Julkisuudellakin on osansa.

– Ihmiset kantelee jostain mediasta näkemästään, jonkun viranomaisen tai poliitikon toimista.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on huomannut saman ilmiön. Oikeusasiamiehelle tulleiden kanteluiden määrä on sekin kasvanut vuosi vuodelta.

– Aika tyypillistä on että joku asia joka herättää kohua julkisuudessa, niin hyvin nopeasti siitä tulee meille kanteluita.

Oikeusasiamiehelle kuuluvat muun lisäksi myös vankila-asiat. Vankienkin asiat otetaan vakavasti, kantelut esimerkiksi sellien tilanpuutteesta ovat johtaneet selvitystoimiin.

Oma sarkansa ylimmille lainvalvojille on muodostunut myös julkisrakennusten homeongelmista.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot