Mainos
Mainos

Suomalaisaktivisteja vapautettu Brysselissä

Brysselin poliisi on vapauttanut suurimman osan suomalaisista, jotka otettiin kiinni Naton päämajan edustalla Brysselissä. Loputkin on luvattu vapauttaa illan aikana.

Aseistakieltäytyjäliitto kertoo, että poliisi otti noin 20 suomalaisaktivistia kiinni puoliltapäivin alkaneessa Nato Game Over -tapahtumassa.

Ulkoministeriön saamien tietojen mukaan tilanteen piti olla ohi ennen iltaseitsemää, ja poliisi oli luvannut vapauttaa kiinni otetut. Poliisi ei kertonut heidän määräänsä, mutta suomalaisaktivistit puhuivat yhteensä 500 kiinniotosta.

Aseistakieltäytyjäliiton tiedottaja Miira Rauhamäki kertoi illalla, että poliisit käyttivät kovia otteita kiinni otettaessa. Putkassa aktivisteja kohdeltiin hänen mukaansa huomattavan tylysti. Monet heistä eivät päässeet vessaan kuuteen tuntiin. Rauhamäen mukaan myös tiedottajia otettiin kiinni, ja heidän työtään vaikeutettiin.

Kiinni otettujen joukossa oli ainakin yksi suomalainen toimittaja ja kaksi valokuvaajaa, jotka seurasivat ja valokuvasivat tapahtumaa ulkopuolella. Aseistakieltäytyjien mukaan poliisi otti kiinni myös seitsemän ruotsalaista aktivistia.

Osa kiinni otetuista osallistui kansalaistottelemattomuustapahtumaan. Siinä oli tarkoitus kiivetä aidan yli päämajalle ja keskeyttää päämajan toiminta.

Uutistoimisto Belga ja brysseliläiset tiedotusvälineet kertoivat, että Nato Game Over -tapahtuma sujui rauhallisesti. Poliisi käännytti mielenosoittajat heti Naton alueelta. Muutama heistä oli päässyt Naton päämajaa edustavalle parkkialueelle, josta on vielä hyvän matkaa Naton päämajaan, mutta heidätkin käännytettiin pois.

Pettymystä Suomen Nato-päätökseen

Paikalliset rauhanaktivistit arvioivat, että tapahtumaan osallistui noin 700 mielenosoittajaa. Suomalaisaktivistit arvioivat mielenosoittajien määrän tuhanneksi. Poliisin arviota ei ollut käytettävissä. Aseistakieltäytyjäliitto järjesti Suomesta bussimatkan suurmielenosoitukseen.

Ohjelman mukaan Brysselissä järjestetään sunnuntaina ja maanantaina seminaari ja luodaan verkostoa. Nato Game Over -tapahtumaan osallistuvat matkalaiset palaavat kotimaahan ensi torstaina.

Rauhanaktivistit haluavat kiinnittää tapahtumalla huomiota siihen, että Eurooppa on sotilasliitto Naton kautta mukana kyseenalaisissa sotilasoperaatioissa. He ovat pettyneet Suomen tuoreeseen päätökseen liittyä Naton nopean toiminnan joukkoihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme