Mainos
Mainos

Suomalaisaktivisti tuomittiin Britanniassa

Suomalainen rauhanaktivisti on määrätty maksamaan vahingonkorvausta ilkivallasta. Aktivisti tunkeutui ydinsukellusveneeseen lokakuussa.

Joensuulainen opiskelija Elisa Silvennoinen, 19, joutuu maksamaan vahingonkorvausta ilkivallasta. Hän tunkeutui Trident-ydinsukellusveneeseen lokakuussa ruotsalaisaktivistin kanssa.

Eteläenglantilaisen Plymouthin satamakaupungin oikeusistuin määräsi Silvennoisen noin 200 euron korvaukseen. Tuomittu pitää rangaistusta lievänä.

- Verrattuna muihin vastaaviin tapauksiin pääsimme vähällä. Pidän kuitenkin edelleen itseäni syyttömänä, koska Trident on laiton joukkotuhoase. Britannian hallitus rikkoo kansainvälistä lakia pitämällä Trident-sukellusveneitä partiossa kansainvälisillä vesillä, sanoo Silvennoinen.

Silvennoinen puolusti tekoaan vetoamalla YK:n kansainvälisen tuomioistuimen lausuntoon vuodelta 1996, jonka mukaan ydinaseilla uhkaaminen ja niiden käyttäminen on laitonta. Tuomari sanoi uskovansa, että syytetyt toimivat täysin vilpittömästi ja uskoivat siihen mitä tekivät protestoidakseen sotaa vastaan.

Korjattavana olleeseen ydinsukellusveneeseen tunkeutumisella ei tuomarin mielestä kuitenkaan ollut tarpeeksi läheisiä siteitä itse sodan estämiseen, joten Silvennoiselle määrättiin puolen vuoden koetusaika, jonka kuluessa lain rikkominen johtaisi sakkorangaistukseen myös lokakuisesta teosta.

- Britannian ydinpelote perustuu neljään ydinsukellusveneeseen. Se mihin menimme on yksi niistä, ja ei kai sillä ole merkitystä, että se oli telakalla, sanoo Silvennoinen.

Hänen mukaansa Britannian puolustusministeriö uhkasi marraskuussa ydinaseilla lausunnossa, "jonka mukaan Irak voi olla vakuuttunut siitä, että tietyissä oloissa Britannia on valmis käyttämään ydinaseitaan".

Silvennoisen kanssa sukellusveneeseen tunkeutunut ruotsalaisaktivisti Peter Joelsson sai vuoden koetusajan.

Sisään kenenkään häiritsemättä

Silvennoinen ja Joelsson rikkoivat Devonportin telakan aidan ja kävelivät kenenkään häiritsemättä HMS Vanguard-nimiseen Trident-sukellusveneeseen. Vahingonkorvaus kattaa aidan rikkomisesta aiheutuneet kulut.

Aktivistit odottivat sukellusveneessä puoli tuntia, mutta kun ketään ei tullut paikalle he tekivät itse hälytyksen. Hälytyksen seurauksena kaksi puolustusministeriön poliisia saapui pidättämään heidät.

Trident-sukellusveneiden ydinkärkien yhteenlaskettu tuhovoima vastaa noin tuhatta Hiroshiman atomipommia. Kussakin sukellusveneessä on ydinohjusten lisäksi myös ydinreaktori. Kukin sukellusvene voi kantaa 16:ta ydinohjusta, joista kussakin voi olla kahdeksan erillistä ydinkärkeä.

Silvennoinen ja Joelsson vastustavat ydinaseita kansainvälisen Trident Ploughshares -liikkeen nimissä. Se, että kuka vain voi tunkeutua ydinsukellusveneeseen, osoittaa liikkeen mukaan, ettei ydinasemateriaaleja pystytä säilyttämään turvallisesti tehostetuista turvatoimista huolimatta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme