Mainos
Mainos

Suomalaisalukset apuna öljyntorjunnassa Tallinnanlahdella

Suomalaiset öljyntorjunta-alukset ovat jatkaneet puhdistustyötä Tallinnanlahdella ja Naissaaren ympäristössä. Öljystä ei uskota olevan vaaraa Suomen rannikoille.

Kolme suomalaista öljyntorjunta-alusta on jatkanut Suomenlahdella taistelua Tallinnaa uhkaavan öljyvahingon välttämiseksi. Seili, Hylje ja Halli olivat työssä Naissaaren ympäristössä ja Tallinnanlahdella, kertoi tarkastaja Jouko Pirttijärvi Suomen ympäristökeskuksesta.

Seili tutki aamulla Naissaaren itäpuolta, josta alukset keräilivät perjantaina öljyä. Nyt siellä oli vastassa avovesi eikä kerättävää. Halli ja Hylje ovat kartoittaneet saaren länsipuolta ja keräsivät jääkentässä olleita öljyvanoja.

- Tänä aamuna aloitettiin kartoitus tällä alueella ja totesimme, ettei öljyä ollut enää Naissaaren länsipuolella. Osa siitä oli lähtenyt länteen päin. Sitten kuulimme tiedon, että öljyä on Tallinnanlahdella ja siirryimme tänne, Pirttijärvi selvitti.

Öljy on laajentunut Suomenlahdelle ja matkalla länteen päin. Se etenee nyt ohuina laattoina, joista sitä on vaikea saada kerätyksi.

- Työt on ihan kohta lopetettava, sillä täällä tuulee 17-18 metriä sekunnissa ja vettä tulee ihan vaakana, Pirttijärvi kuvaili öljyntorjunnan olosuhteita alkuillasta.

Aluksista ainakin Hylje siirtyy Suomeen jo huomenna. Hallin ja Seilin torjuntatarvetta selvitetään lähipäivinä.

- Öljyä on vaikea saada enää hallintaan. Se on levinnyt ympäriinsä ja laivaliikenne vielä sotkee sitä. Tänne olisi pitänyt tulla viikko sitten. Silloin öljy olisi ollut lähempänä haveripaikkaa. Meiltä ei kuitenkaan pyydetty virka-apua, joten tulimme lopulta pyytämättä.

Pirttijärvi ei usko, että öljystä olisi vaaraa Suomen rannikoille.

Tallinnan rantajäihin pakkautuva öljysohjo on vaikeaa torjuttavaa laivakolmikolle, sillä niiden vaatima veden syvyys loppuu kesken. Öljyn arvellaan vuotaneen mereen viikko sitten uponneesta karibialaisen Dominican saarivaltion lipun alle rekisteröidystä Runner 4 -aluksesta. Sen kylki on pahoin repeytynyt, ja sillä oli lastinaan yli 100 tonnia raskasta polttoöljyä ja 35 tonnia kevyttä polttoöljyä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme