Mainos
Mainos

Suomalaisasiantuntija puolustaa rintasyöpäseulontoja

Rintasyöpäseulontaa selvittänyt suomalaistutkimus on antanut täysin vastakkaisia tuloksia kuin tuore tanskalais-norjalainen selvitys.

British Medical Journalissa julkaistun, Tanskassa ja Norjassa tehdyn tutkimuksen mukaan naisten rintasyövän seulonnalla ei ole vaikutusta kuolemiin. Tutkimuksen mukaan kuolleisuus ei vähentynyt alueilla, joilla naisia seulotaan syövän varalta verrattuna alueisiin, joilla seulontoja ei järjestetä.

- Tämä on aika voimakas väite, sanoo joukkotarkastusrekisterin johtaja Nea Malila Suomen syöpäyhdistyksestä.

Hän korostaa, että suomalaistutkimuksissa rintasyöpäseulonnasta on saatu hyviä tuloksia.

- Viimeksi vajaat pari vuotta sitten Tytti Sarkeala teki suomalaisen rintasyöpäseulontaohjelman kuolleisuusvaikutuksista väitöstutkimuksen. Siinä kävi ilmi, että mammografiaseulontaan kutsuttujen naisten rintasyöpäkuolleisuus oli 50-69-vuotiaana viidenneksen alhaisempi kuin ilman seulontaa, kertoo Malila.

Malila kiittelee sitä, että suomalaiset käyvät rintasyöpäseulonnoissa aktiivisesti. Hänen mukaansa seulontoja tullaan jatkamaan Suomessa kuten tähänkin asti.

- Niin pitkään kun seulontojen hyödyt ylittävät haitat, jatketaan seulontoja. Yhden tutkimuksen perusteella seulontoja ei missään nimessä lopeteta, Malila sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme