Mainos
Mainos

Suomalaisautoilija, ota suojatiellä oppia ruotsalaisista

Ruotsalaisautoilijat ovat tuoreen selvityksen mukaan suomalaisia huomaavaisempia suojatiellä liikkuvia kohtaan.

Liikenneturvan kyselystä selviää, että peräti 84 prosenttia ruotsalaisista mieltää autoilijoiden toiminnan suojateillä olevan huomaavaista. Suomalaisista vastaajista näin arvioi vain vajaat 60 prosenttia.

Lähes kaikki tutkimuksessa haastatellut ruotsalaiskuljettajat ilmoittivat esimerkiksi antavansa lähes aina jalankulkijalle tietä suojatiellä.

- Kun maiden tuloksia vertailee, erottuu selvästi se, että Ruotsissa suojatieturvallisuuden parantamisessa korostetaan enemmän myös jalankulkijan vastuuta. Suomessa katse on suunnattu autoilijoihin päin, tulkitsee Liikenneturvan suunnittelija Leena Pöysti kyselyn tuloksia.

- Jalankulkijan vastuuna voi pitää sitä, että muistaa katsoa molempiin suuntiin ennen ylitystä ja varmistaa, että lähestyvä autoilija on todella havainnut sinut. Katsekontaktin ottaminen auttaa. Etenkin pimeän lisääntyessä on hyvä huomata, ettei autoilija välttämättä havaitse hämärässä eteen hiipivää kävelijää. 

Ruotsissa menehtyi suojateillä viime vuonna yhdeksän ihmistä. Suomessa menehtyneitä oli 12.

Tutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta YouGov Finland. Tiedot kerättiin www-kyselynä Suomessa ja Ruotsissa heinäkuussa 2014. Kyselyyn osallistui yhteensä 1001 suomalaista, joista autoilijoita oli 814. Ruotsalaisia vastaajia oli 1005, joista autoilijoita oli 835.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme