Mainos
Mainos

Suomalaisdiplomaatin auto räjähti Ateenassa

Isku ei tiettävästi ollut suunnattu auton omistanutta konsulia, suurlähetystön henkilökuntaa tai Suomea vastaan. Ennestään tuntematon anarkistiryhmä on ilmoittanut olevansa tämän ja kahden muun iskun takana.

Suomalaisdiplomaatin auto on räjäytetty Ateenassa Kreikassa. Isku tehtiin aamuyöllä kello kolmen jälkeen konsuli Leena Vuorion asuinkerrostalon alakerran parkkihallissa.

Vuorion auton alla räjähti pommi, joka sytytti auton ja muutamat muut samaan parkkihalliin pysäköidyt ajoneuvot palamaan.

Ennestään tuntematon kreikkalainen Valtion vastainen oikeus -anarkistiryhmä on ilmoittautunut syylliseksi tähän ja kahteen muuhun aamuyöllä tapahtuneeseen pommiräjähdykseen.

Ateenan uutistoimiston ANAn mukaan kaasukanistereista valmistetut kotitekoiset pommit räjähtivät kolmessa eri kaupunginosassa. Kukaan ei haavoittunut iskuissa, jotka tuhosivat useita autoja ja vahingoittivat hallitsevan konservatiivipuolueen paikallistoimistoa.

Ateenan omatekoiset pommit usein anarkistien työtä

Norrback: Kohde luultavasti sattumaa

Suomen Kreikan-suurlähettilään Ole Norrbackin mukaan isku ei ollut tiettävästi suunnattu diplomaattia, suurlähetystön henkilökuntaa tai Suomea vastaan. Hän uskoo, että kyseessä on sattuma. Norrback arvelee, että iskun tekijät valitsivat kohteekseen Vuorion auton, koska siinä on diplomaattikilvet.

Norrback kertoo, että hän ja Vuorio keskustelevat tänään poliisin kanssa. Lisäksi suurlähettiläs on yhteydessä itävaltalaiseen kollegaansa, sillä Itävalta on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa.

- Mietimme yhdessä, onko syytä vaatia Kreikan viranomaisilta tiukennettuja toimenpiteitä. Henkilökohtaisesti en näe siihen suurta tarvetta.

Norrbackin tietojen mukaan vastaavaa ei ole sattunut Suomen suurlähetystön henkilöstölle tai omaisuudelle aiemmin.

Konsuli järkyttynyt tapahtuneesta

Konsuli Leena Vuorio kertoo kuulleensa yleensä rauhalliselta kadulta kovaäänistä meteliä ennen räjähdystä.

- Sitten meteli loppui, ja luulen että nukahdin. Seuraavaksi heräsin voimakkaaseen räjähdykseen. Tietenkään en siinä vaiheessa tajunnut, mistä oli kyse, Vuorio kertoi STT:lle aamulla.

Vuorion poika, joka oli Ateenassa lomailemassa, havaitsi parvekkeelta, että Vuorion auto on räjäytetty.

- Poliisin tämän hetken arvion mukaan autoni alle oli heitetty kaasukanisteri, joka oli räjäytetty. Sen jälkeen tuli levisi kahteen muuhun autoon. Siinä sitten kolme autoa räjähteli ja tulenlieskat alkoivat nuolla myös rakennuksen ulkoseinää.

Vuorion mukaan autokatokseen pääsee kuka tahansa ohikulkija. Vuorio ja hänen poikansa olivat aamulla evakossa naapuritalossa eikä Vuoriolla ollut tietoa, koska hän pääsee takaisin asuntoonsa. Samassa pienkerrostalossa asuu Vuorion lisäksi talon omistajaperhe.

- Vähän on epämiellyttävä ja surullinen olo. Mutta olemme kaikki, sekä minä että poikani ja omistajaperhe, onnellisia siitä, että olemme selvinneet vahingoittumattomina. Sehän on kuitenkin pääasia, järkyttynyt Vuorio kertoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 03.01.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme