Mainos
Mainos

Suomalaisen sairaalakulut voivat olla tuhansia euroja ulkomailla

– Onneksi meillä oli matkavakuutus, muistelee MTV3 Uutisille nimettömänä pysyttelevä äiti kahden vuoden takaista moottoripyöräonnettomuutta, jossa oli osallisena hänen parikymppinen tyttärensä.

Raju moottoripyöräonnettomuus tapahtui lomamatkalla Turkissa. Taksi teki u-käännöksen ja takaa tullut moottoripyörä iskeytyi taksin kylkeen. Pyörän kuljettajana olleella paikallisella pojalla tai kyydissä istuneella suomalaistytöllä ei ollut maan tapaan kuuluen kypärää.

– Ihmeen kaupalla mitään kovin vakavaa ei kummallekaan tapahtunut. Sain tiedon onnettomuudesta kolmen aikaan yöllä, jonka jälkeen soitin vakuutuspäivystykseen. Hoito oli aloitettu sairaalassa heti, ja aamuun mennessä oli sairaassa paperit valmiina, kun olin saanut vakuutusnumerot ja passit paikan päälle, äiti kertoo.

Vakuutus ei korvaa kaikkea

Vakuutusyhtiöillä on matkavakuutuksissa ehtoja, mitä korvataan ja mitä ei. Onnettomuuksia, sairaskohtauksia ja erilaisia haavereita tapahtuu suomalaisille ulkomaanmatkoille lähes päivittäin jossain päin maailmaa.

– Sellaisia viisinumeroisia vahinkoja, eli vahinkoja, missä kulut nousevat 10 000 euroon tai yli, on useita kymmeniä vuodessa. Meidän asiakkaille tyypillisesti tapahtuu tuoreimman tilaston mukaan esimerkiksi äkillisiä sairaskohtauksia, erilaisia sydänoireita, aivoinfarktityyppisiä kohtauksia, keuhkokuumetta, erilaisia vaikeampia vatsasairauksia yhdistettynä sydänoireisiin. Myös tieliikenneonnettomuuksia tapahtuu esimerkiksi Aasiassa paljon, If:n henkilövakuutusten johtaja Riitta-Liisa Salonen luettelee.

– Matkatapaturmissa korvaamme yleensä kolme vuoden ajan näitä aiheutuneita kuluja. Jos vakuutuksessa on sisällytetty esimerkiksi haittakorvaus tapaturman varalta, niin silloin maksetaan haitta-asteen mukainen kertakorvaus. Kyllä näistä pyritään etukäteen aina kertomaan, Pohjolan Eurooppalainen matkavakuutuksen yksikönpäällikkö Juha Pasuri kertoo.

Toimenpiteitä loppuelämän ajan

Parin vuoden takainen Turkin lomamatka päättyi sairaalahoitoon Suomessa. Paluulento Suomeen olisi Turkista lähtenyt onnettomuutta seuranneena iltana. Tämä kuitenkin siirtyi, koska tytär ja äiti jäivät turkkilaiseen sairaalaan. Vakuutusyhtiö lennätti molemmat reittilennolla takaisin Suomeen ja tyttären sairaalahoitoon seuraavalla viikolla.

– Vakuutusyhtiö ja etenkin yhtiön neuvonantaja Tanskasta oli suurena apuna. Voi sanoa, että kaikki toimi Turkissa äärettömän hyvin, äiti sanoo.

– Matkavakuutuksen kolmen vuoden korvausraja on silti vähän kinkkinen, koska tytär tarvitsee korjaustoimenpiteitä hampaisiinsa loppuelämänsä. Lisäksi matkavakuutus ei korvannut kymmeniä puheluita Suomeen, mitä onnettomuuden jälkeen soitin niin vakuutusyhtiöön, sen edustajille Tanskaan kuin tytön sukulaisille. Tästä meillä ei ollut tietoa etukäteen, äiti harmittelee.

Selkokielisyyttä kaivataan

Pääsääntöisesti matkavakuutuksien vakuutuspäätökset ovat vakuutuksen ottajille ymmärrettäviä. Selkokielisyys ei silti ole vakuutustekstien vahvimpia puolia.

– Suurin osa asiakkaista nämä päätökset ymmärtävät, mutta mukana on asiakkaita, joille se meidän ehtoteksti ei ole täysin ymmärrettävä. Pyrimme kyllä selkokieltä käyttämään, niin että ratkaisut ja päätökset olisivat ymmärrettäviä. Pohjolan Eurooppalainen matkavakuutuksen yksikönpäällikkö Juha Pasuri sanoo.

– Kotivakuutuksessa tai matkavakuutuksessa ei sinänsä ole mitään hirveän monimutkaista. Ne vakuutukset pystyy ottamaan nykyään niin puhelimitse kuin netin kautta, lohduttaa Riitta-Liisa Salonen.

Niin Pohjolan Eurooppalainen -matkavakuutuksesta kuin If:stä myönnetään, että asiakkaat eivät usein silti lue vakuutusehtoja.

– Kyllä asiakkaat lukevat nämä aika huonosti. Ei tutustuta tekstiin tarkasti, mitä korvataan ja mitä ei, toteaa Pohjolan tuotepäällikkö Tuomas Honkonen.

Eurooppalaisen asiakkailta tulee uusia matkavakuutukseen liittyviä ilmoituksia vajaa 40 000 vuodessa.

– Niistä noin neljännes on kotimaan kamaralla tapahtuneita haavereita tai sairastumisia. Tyypillinen asia, mitä me korvaamme on turistivaivat ulkomailla, eli vatsa on sekaisin, kuumetta. Tällaisia tavallisia tapauksia, mitä reissussa voi sattua. Sitten tietenkin tapahtuu onnettomuuksia ja tapaturmia, kertoo Pasuri.

Matkavakuutuksen ottaa yhä useampi

– Matkavakuutusten suosio on ollut meillä tasaisessa kasvussa. Erityisesti jatkuvia matkavakuutuksia otetaan lisää. Yleistä on myös, että ammattiliittojen kautta ihmisillä on matkavakuutus, kertoo Tuomas Honkonen Pohjolasta.

Finanssialan Keskusliiton tutkimuksen mukaan suomalaisista 70 prosentilla oli matkavakuutus vuonna 2010. Yleisempää matkavakuutus oli naisilla.

– Matkavakuutus on sellainen, missä ihminen helposti tunnistaa sen tarpeen, Honkonen pohtii.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme