Mainos
Mainos

Suomalaisen sokerin tulevaisuus ratkeaa helmikuussa

Juurikkaanviljelijöiden pitää ilmoittaa jatkoaikeistaan Sucrokselle ensi viikon alkuun mennessä.

Sokerin valmistamisen ja sokerijuurikaan viljelyn tulevaisuus Suomessa selviää viimeistään ensi kuussa.

Silloin Sucroksen tehtaalle selviää, saako se Suomesta tarpeeksi juurikasta sokerin tuottamiseksi.

Juurikkaanviljelijöiden pitää ilmoittaa jatkoaikeistaan Sucrokselle ensi viikon alkuun mennessä. Jos viljelijöitä ilmoittautuu tarpeeksi, Suomessa tehdään sokeria ainakin seitsemän seuraavaa vuotta.

Juurikkaan viljelyn kannattavuus täysin tilakohtaista

Sokerijuurikkaan viljelyn jatkaminen on korostetusti tilakohtainen päätös. Kannattavuuteen ei vaikuta pelkästään paljon puhuttu etäisyys Sucroksen Säkylän tehtaalta. Sucroksen mielestä kuljetusmatkojen keskiarvo pitäisi painaa nykyisestä 110:stä alle sataan kilometriin.

MTK:n juurikasvaliokunnan varapuheenjohtaja Jussi Hantula asuu 250 kilometrin päässä tehtaasta Seinäjoella. Hän aikoo jatkaa viljelyä.

- Laskelmat pitää tehdä tilakohtaisesti. Meidän tilallamme juurikas tasapainottaa viljelyä ja jakaa työhuippuja. Lisäksi saamme omalta tilalta lehmänlantaa, joka sopii mainiosti juurikkaan lannoitteeksi.

- Ja kuljetuskustannukset ovat halvemmat, jos saa järjestettyä niin, että paluumatkalla Seinäjoelle on jotain kuorma-auton kyydissä. Esimerkiksi lannoitetta Uudestakaupungista.

Hantulalla on myös yhteisiä työkoneita naapuritilan kanssa, mikä vähentää koko viljelyn kustannuksia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme