Mainos
Mainos

Suomalaisen terveysriskit juuri nyt: Liha, viina ja karppaus

Suomalaisten on aika ymmärtää runsaan lihan- ja alkoholinkäytön terveysriskit.

Professori Jussi Huttusen mukaan etenkin prosessoidun lihan syöminen lisää riskiä sairastua syöpään ja muihin sairauksiin. Syöpäjärjestöjen mukaan punaista lihaa pitäisi syödä viikossa korkeintaan 300 grammaa, kun suomalainen syö jo päivittäin keskimäärin parisataa grammaa.

- Lihansyönnin haitallisuus tiedetään pitkien seurantatutkimusten perusteella ja Suomessa se on korkealla tasolla kansainvälisesti, MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Huttunen sanoo.

Hän huomauttaa, että vähentämisellä sekä siirtymällä kalaan ja siipikarjalihaan saa selviä terveyshyötyjä.

Huttusen mukaan tutkimukset myös yksiselitteisesti osoittavat, että alkoholinkäyttö altistaa aikuisiän diabetekselle, sydän- ja verisuonisairauksille sekä lisää syöpäriskiä. Naisilla suurimpana riskinä on rintasyöpä, molemmilla sukupuolilla suolistosyöpä.

Tästä on muistutettava etenkin siksi, että kohtuukäyttöä saatetaan pitää jopa terveellisenä.

- Mutta jos alkoholia käyttää vähän, riskitkin jäävät hyvin pieniksi. Siinä mielessä kohtuukäyttöä ei kannata lähteä tuomitsemaan.

Kuumana käyvää keskustelua hiilihydraatittomasta ruokavaliosta Huttunen on seurannut huolestuneena. Hän toteaa, että uusi suuntaus on täysin ristiriidassa perusteellisesti tehtyjen tutkimusten ja suositusten kanssa. Huttusen mukaan karppauskeskustelu ei ole myöskään omiaan vähentämään lihankäyttöä.

Jussi Huttunen tunnetaan suomalaisen terveydenhuollon laaja-alaisena vaikuttajana ja kansanterveyden edistäjänä.

(MTV3)

Katso Jussi Huttusen haastattelu: (Huomenta Suomi 1.12.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme