Mainos
Mainos

Suomalaisesta fetasta vetaa?

Suomessa valmistettua feta-juustoa ei saa neljän vuoden kuluttua kutsua fetaksi, mikäli EU:n antama määräys pitää. EU:n komission mielestä kun aitoa fetaa on vain Kreikassa tuotettu vuohenjuusto.

EU on suojellut suuren joukon perinteisiä elintarvikkeita. Joidenkin osalta suojelua nauttii vain nimi ja tekotapa, toisten osalta on rajattu myös valmistuspaikka.

Karjalanpiirakka on yksi EU:n suojelua nauttiva tuote. Sitä saa valmistaa missä maassa tahansa, kunhan tekee sen rekisteröidyn menetelmän mukaisesti. Sama pätee kalakukkoon ja sahtiin.

Sen sijaan puikulaperunaa saa viljellä vain pohjoisessa Suomessa. Puikulaperuna näet kuuluu korkeamman suojelun piiriin, samaan joukkoon italialaisten ylpeyden, Parman-kinkun kanssa. EY- tuomioistuimen tuoreen päätöksen nojalla Parman-kinkkua ei saa edes paloitella ja pakata pienempiin pakkauksiin muualla kuin Italiassa, koska laatu voisi kärsiä.

Vastaavalla tavalla fetaa ollaan antamassa Kreikan yksinoikeudeksi. Paljon fetaa tuottavat Saksa, Ranska ja Tanska ovat nousseet takajaloilleen ja valittaneet EY-tuomioistuimeen. Myös Suomessa toivotaan, että valitus puree.

- Kuluttajat ovat tottuneet feta-nimeen tietyistä juustoista. Ja kyllä se olisi ihan hyvä, että se säilyisi, pohtii Valion markkinointipäällikkö Pirjo Huhtala.

Ongelma ei ole Valiolle suuren suuri. Vaikka se on Suomen tärkein fetan tuottaja, sen markkinaosuus on pieni. Kysymys on enemmänkin periaatteesta.

Jos EY-tuomioistuin ei kumoa Komission päätössä, Suomessakin on keksittävä meillä tehdylle fetalle uusi nimi.
- Olemme pyöritelleet tietenkin sitä feta-nimeä, kirjaimia vähän eri järjestykseen. Mutta se todennäköinen on niin, että feta nimetään käyttötarkoituksen mukaan - salaattijuustoksi tai jotakin.

Valiolla harkitaan myös fetan ristimistä tarvittaessa suomalaisittain vetaksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 13.08.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme