Mainos
Mainos

Suomalaiset äänestävät itseään rikkaampia eduskuntaan

Eduskuntavaaliehdokkaat ovat perinteisesti paremmin toimeentulevia kuin äänestäjänsä. Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa ehdokkaiden tulot olivat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 38 000 euroa vuodessa, kun äänioikeutettujen keskimääräiset tulot olivat 21 000 euroa vuodessa.

Suurin ero vuonna 2007 oli äänioikeutettujen ja kokoomuksen ehdokkaiden välillä: kokoomusehdokkaat tienasivat liki kolme kertaa äänestäjiä enemmän, keskimäärin 70 000 euroa vuodessa.

RKP:n ehdokkaiden keskimääräiset tulot olivat 65 000 euroa vuodessa, keskustan ehdokkaiden 52 000 euroa vuodessa ja SDP:n ehdokkaiden 47 000 euroa vuodessa.

Vihreiden ehdokkaiden tulot olivat vaatimattomimmat, keskimäärin 29 000 euroa vuodessa.

Valitut vielä rikkaampia

Vaikka ehdokkaiden ja äänestäjien väliset tuloerot ovat huomattavia, ovat eduskuntaan valitut vielä paremmassa asemassa äänestäjiinsä verrattuna. Suomalaiset äänestivät eduskuntaan viime vaaleissa kansanedustajia, joiden tulot ovat keskimäärin 90 500 euroa. Se tarkoittaa, että nyt eduskunnassa istuvien edustajien tulot ovat 4,3-kertaiset äänestäjiin verrattuna.

Eniten tienaavat Uudenmaan kansanedustajat, keskimäärin 152 000 euroa vuodessa. Myös Kymen vaalipiirin edustajat pääsevät yli 100 000 euron keskimääräisiin tuloihin.

Vähiten tienaavat varsinaissuomalaiset edustajat. Heidän keskimääräinen vuositulonsa on 67 800 euroa vuodessa.

(MTV3)

Lue lisää ehdokkaiden ja kansanedustajien taustoista Tilastokeskuksen sivuilta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme