Mainos
Mainos

Suomalaiset elintarvikkeet ovat melko puhtaita

Suomalaisista elintarvikkeista löytyi erittäin vähän lääkeainejäämiä tai ympäristömyrkkyjä Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen (EELA) viime vuoden vierasainetutkimuksessa.

Maidon antibioottijäämät olivat kuitenkin jonkin verran kasvaneet edellisestä vuodesta. EELA kehottaakin meijereitä lisäämään valvontaansa ja maitotiloja noudattamaan lääkkeiden varoaikoja nykyistä huolellisemmin. Antibioottijäämiä todettiin mikrobilääketestissä kaikkiaan 34 maitonäytteessä, joista kemiallisesti voitiin varmentaa vain kuusi.

Lihanäytteistä sallitun rajan ylittäviä eläinlääkejäämiä löytyi kaikkiaan kolmesta sikanäytteestä, yhdestä poronäytteestä ja yhdestä kalanäytteestä. Hormonien tai muiden kiellettyjen kasvua edistävien aineiden jäämiä ei tutkimuksessa löytynyt lainkaan. Ympäristömyrkkyjen pitoisuudet olivat alhaisia, mutta yhdessä kalanäytteessä elohopeapitoisuus ylitti enimmäisrajan. EELA tutki vierasainetutkimuksessaan kaikkiaan yli 14000 liha-, kala-, maito- ja kananmunanäytettä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme