Mainos

Suomalaiset epäilevät kykyä selvitä sodasta ilman ulkopuolista apua

Suomalaiset suhtautuvat epäluuloisesti Suomen kykyyn selviytyä sotilaallisista kriiseistä ilman ulkopuolista apua.

Puolustusministeriön teettämän tutkimuksen mukaan enemmistö eli 58 prosenttia vastanneista on tätä mieltä.

Puolustusministeriön kyselytutkimuksessa suomalaiset pitävät erityisen tärkeänä pohjoismaista puolustusyhteistyötä, sillä 71 prosenttia katsoi sillä olevan suuri tai erittäin suuri käytännön merkitys.

Puolustusministeriö ei kysynyt kansalaisilta, kannattavatko he Nato-jäsenyyttä vai eivät. Ministeriön viestintäjohtajan Jyrki Iivosen mukaan nämä luvut ovat pysyneet lähes samoina viimeiset kymmenen vuotta.

Sen sijaan ministeriö selvitti liittoutumisen etuja ja riskejä. Liittoutumisen tärkeimmiksi eduiksi nousivat avun saaminen kriisitilanteissa (erittäin suuri tai suuri etu 89 prosenttia), Suomen puolustuskyvyn vahvistuminen ( 81 prosenttia) sekä ennaltaehkäisykyvyn vahvistuminen (79 prosentti).

Suurimpia riskejä olivat puolustusmenojen kasvu (erittäin suuri tai suuri riski 77 prosenttia), Venäjän suhtautuminen (74 prosenttia) ja lisääntyvä osallistuminen kriisinhallintaan ulkomailla (72 prosenttia).

Suomalaiset suhtautuvat tulevaisuuteensa erittäin luottavaisesti. Kyselyn mukaan 82 prosenttia vastanneista ei usko, että Suomeen kohdistuisi sotilaallista uhkaa seuraavaan kymmeneen vuoteen.

Peräti kaksi kolmasosaa vastanneista uskoi, että Venäjän kehitys jatkuu nykyisellään seuraavien kymmenen vuoden aikana. Venäjän ei uskota myöskään uhkaavan naapuriaan. Venäjän uhkaa piti todennäköisenä tai melko todennäköisenä 24 prosenttia vastanneista ja melko tai olemattoman epätodennäköisenä 74 prosenttia.

Puolustusministeriö tilasi selvityksen Taloustutkimukselta. Haastattelututkimus on tehty joulukuussa 2012 ja ministeriö sai sen käyttöönsä tammi-helmikuun vaihteessa. Otos oli 1010 henkilöä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot