Mainos
Mainos

Suomalaiset hoivayritykset pyrkivät Ruotsiin

Suomalaiset hoivayritykset tähyilevät Ruotsin markkinoille.

Tämän mahdollistaa uusi laki, joka antaa Ruotsin kunnille entistä enemmän valinnanvapautta vanhus- ja vammaispalvelujen järjestämisessä. Lisäkannustimena on Ruotsin suuri suomalaisväestö, joka kaipaa palveluja omalla äidinkielellään.

- Toivon, että uusi laki innostaa myös ruotsinsuomalaisia yhteisöjä perustamaan hoivapalveluja tarjoavia yrityksiä ja yksikköjä. Myös suomalaisyritykset ovat tervetulleita tarjoamaan palvelujaan, Ruotsin vanhustenhoidosta vastaava ministeri Maria Larsson innoitti, kun Tukholmassa järjestetyssä seminaarissa pohdittiin, miten Ruotsin suurelle suomenkieliselle väestölle voitaisiin järjestää ikääntyneiden hoivapalveluja omalla kielellä.

Toistaiseksi Ruotsin kunnat ovat olleet melko haluttomia järjestämään suomenkielisille asukkailleen palveluja suomeksi.

Uuden lain myötä ihmiset voivat valita, tuottaako heidän palvelunsa kunta vai yksityinen palveluyritys. Jos suomenkielisiä palveluja tarjoavia yrityksiä ilmaantuu, kunnat voisivat antaa palvelut niiden hoidettavaksi.

Tämä mahdollisuus oli houkutellut Tukholman seminaariin puolen tusinaa suomalaisyritystä, jotka tähyilevät Ruotsin palvelumarkkinoille. Yksi niistä on eri puolella Suomea toimiva Kotosalla-säätiö, joka tarjoaa senioriasumista ja palveluja.

Ruotsissa 57 000 suomalaistaustaista eläkeläistä

- Palvelujärjestelmämme vieminen Ruotsiin ei vaadi kovin suuria ponnistuksia tai investointeja. Laajempi palvelu vaatisi tontin, tietyn asiakasmäärän ja hyvää yhteistyötä kunnan kanssa, Kotosalla-säätiön palvelujohtaja Tuija Kanto-Hannula kertoo.

Kotosalla-säätiön mukana Tukholmassa kävi myös turkulaisen Emmi-kodin edustaja. Lisäksi maaperää oli tunnustelemassa erityisryhmien asumispalvelusäätiö Aspa, Sinienkeli Oy ja palveluasumista tarjoava Yrjö ja Hanna -säätiö.

Yrityksien edustajat kertovat tutkailevansa Ruotsin markkinoita vakavissaan, koska palveluyritykset eivät vaadi isoja pääomia ja asiakaspotentiaalia Ruotsissa on. Ruotsissa asuu 57 000 suomalaistaustaista eläkeläistä, ja heidän määränsä kasvaa koko ajan.

- Ei tarvitse olla kovin iso yritys. Pienikin pärjää, kun palvelukonsepti on hyvä, Suomen palvelutyönantajien liiton toimitusjohtaja Tuomas Mänttäri pohtii suomalaisten palveluyritysten hankkeita mennä Ruotsiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme