Mainos
Mainos

Suomalaiset hyviä Pisa-tutkimuksen ongelmanratkaisussa

Suomi menestyi hyvin Pisa 2012 -tutkimuksen ongelmanratkaisutehtävissä.

Suomalaisoppilaiden pistemäärä oli Euroopan maiden paras ja OECD-maiden neljänneksi korkein yhdessä Australian kanssa. Kaikista osallistuneista maista ja alueista Suomen pisteiden keskiarvo oli yhdeksänneksi korkein.

Suomalaisoppilaiden pistemäärien keskiarvo ongelmanratkaisussa oli 523, kun OECD-maiden keskiarvo oli 500 pistettä.

OECD-maista Suomen edellä olivat Etelä-Korea (561), Japani (552) ja Kanada (526). Lisäksi OECD:n ulkopuolisista maista Singapore ja kaikki Kiinan osallistuneet alueet Macao, Hongkong ja Shanghai sekä Taiwan menestyivät Suomea paremmin.

Ongelmanratkaisua selvitettiin vuoden 2012 PISA-tutkimuksessa, jonka varsinaiset tulokset julkaistiin viime vuoden joulukuussa. Ongelmanratkaisu, joka toteutettiin tietokoneella tehtävänä kokeena, oli Pisan uusi sisältöalue ja vertailukohtaa aiempaan tulokseen ei siten ole.

Seuraava varsinainen Pisa-tutkimus tehdään vuonna 2015 ja sen tulokset julkaistaan joulukuussa 2016.

Pojat menestyivät Suomessa tyttöjä heikommin

Pojat menestyivät tyttöjä paremmin ongelmanratkaisutaidoissa osallistujamaissa keskimäärin. 

Suomessa tyttöjen pistemäärien keskiarvo (526) oli kuitenkin poikia (520) merkittävästi korkeampi.

Lisäksi erot kantaväestön ja maahanmuuttajataustaisten oppilaiden ongelmanratkaisutaidoissa olivat suuret kaikissa osallistujamaissa.

Suomessa maahanmuuttajataustaisten ja kantaväestön ero menestymisessä oli suurempi kuin osallistujamaissa keskimäärin. Suomessa kantaväestöä edustavien oppilaiden pistemäärien keskiarvo oli 526 pistettä, kun toisen polven maahanmuuttajataustaisten oppilaiden keskiarvo oli 461 pistettä ja ensimmäisen polven 426 pistettä.

Tutkimuksen mukaan Suomessa oppilaan sinnikkyydellä ratkaista ongelma oli suuri merkitys tuloksiin. Se oli vertailumaiden voimakkain.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme