Mainos
Mainos

Suomalaiset ja virolaiset sopuisia naapureita

70 prosenttia suomalaisista suhtautuu myönteisesti virolaisiin. Virossa suomalaisiin suhtaudutaan hivenen kieleteisemmin.

Suomalaiset ja virolaiset suhtautuvat toisiinsa pääosin myönteisesti. Tuoreen kyselyn mukaan suomalaisista 70 prosenttia sanoo suhtautuvansa eteläisiin naapureihinsa joko erittäin tai melko myönteisesti. Erittäin kielteisesti virolaisiin suhtautuu vain kuusi prosenttia suomalaisista.

Virolaisten suhtautuminen suomalaisiin on hieman varautuneempaa. Tämä käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan Taloustutkimus Oy:llä ja sen virolaisella tytäryhtiöllä teettämästä kyselytutkimuksesta

-Luulen tietäväni syyn virolaisten varautuneempaan suhtautumiseen. Syyn näkee joka päivä Tallinnan kaduilla, sanoo tutkimuksen tekijä Kai Torvi viitaten Tallinnassa örveltäviin suomalaisiin vodkaturisteihin.

Nuoret virolaiset pitävät itseään suomalaisten kanssa yhdenvertaisina hieman vanhempia ikäluokkia useammin. Samaa on havaittavissa nuorten suomalaisten asenteissa

Venäjän-suhteissa parantamista

Kyselystä ilmenee, etteivät virolaiset halua suunnata katseitaan pelkästään Suomeen. Sen sijaan suhteita Pohjoismaihin ja EU-maihin yleensä halutaan syventää kaikilla aloilla. Poliittisten suhteiden kehittämistä Venäjään pidetään kuitenkin Virossa kaikkein tärkeimpänä. Venäjän-suhteita arvostavat erityisesti muuta kieltä kuin viroa puhuvat. Heistä valtaosan äidinkieli on venäjä.

-Viron suhteet Venäjään eivät tällä hetkellä ole yhtä hyvät kuin suhteet Pohjoismaihin tai EU-maihin. Siksi niitä halutaan kehittää, arvioi Kai Torvi.

Suomen kanssa virolaiset kehittäisivät erityisesti kulttuurisuhteitaan. Kaiken kaikkiaan virolaiset ovat hieman suomalaisia kiinnostuneempia kehittämään maiden välistä kanssakäymistä. Aivan erityisesti tämä näkyy suhtautumisessa opiskelijavaihdon syventämiseen, johon myös suomalaiset suhtautuvat myönteisesti.

EU-jäsenyys hyvä asia

Maiden ensi vuoden vappuna alkavaan yhteistyöhön EU:ssa sekä suomalaiset että virolaiset suhtautuvat myönteisesti. Torven mielestä yksi syy tähän voi olla EU:ssa esillä olleet Suomen ja Viron kaltaisten pienten ja toisaalta suurten jäsenvaltioiden väliset eturistiriidat. Tosin monikaan vastaaja ei osaa sanoa, miten Viron EU-jäsenyys lopulta tulee maiden suhteisiin vaikuttamaan.

Kielteisimmin Viron EU-jäsenyyteen suhtaudutaan Suomen maaseudulla, jossa muuttoliikkeen pelätään tuovan Suomeen rikollisuutta ja huumeita. Ainakaan tuoreen tutkimuksen valossa muuttoliike ei ole kuitenkaan räjähtämässä käsiin, kun Suomen EU:lta työvoiman liikkuvuuteen saama kahden vuoden siirtymäaika vuonna 2006 umpeutuu. Kyselyn mukaan virolaiset eivät pidä Suomea ärin houkuttelevana työskentely- tai asuinmaana.

Evan kysely tehtiin tämän vuoden kesä-elokuussa. Sitä varten haastateltiin 985 suomalaista ja 980 virolaista 15-74 vuotiasta. Tutkimuksen virhemarginaali on 1,4 prosenttiyksikköä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 09.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme