Mainos
Mainos

Suomalaiset jo tottuneet rinnakkaislääkkeisiin

Suomalaiset ovat jo tottuneet käyttämään lääkkeiden edullisia vaihtoehtoja. Rinnakkaislääketeollisuus ry:n kyselyn mukaan jo lähes kolme neljästä on käyttänyt niitä. Lääkkeen vaihto halvempaan on ollut mahdollista vuodesta 2003 lähtien. Rinnakkaislääkkeitä on vain osaan alkuperäislääkkeistä.

- Lääkevaihdon idea on, että asiakkaat ja yhteiskunta säästävät, yliopistonlehtori Marikki Peltoniemi sanoo.

Rinnakkaislääketeollisuus ry:n toiminnanjohtaja Heikki Bothas sanoo, että lääkkeiden vaihto edullisempiin toimii hyvin silloin, kun potilas maksaa itse lääkkeen. Sen sijaan yhteiskunnan suurelta osin tai kokonaan korvaamissa lääkkeissä vaihto kangertelee. Edullisin rinnakkaislääke saattaa maksaa kolmasosan alkuperäislääkkeen hinnasta, mutta silti sitä hankitaan niukasti.

Rinnakkaislääketeollisuus teetti tutkimuksen TNS Radarilla, jonka internetkyselyyn vastasi helmikuussa 590 vastaajaa, jotka oli 35-69-vuotiaita. Virhemarginaali on 4 prosenttiyksikköä.

Ruoka vaikuttaa lääkkeen tehoon

Enemmistö tutkimukseen vastaajista arvioi, että rinnakkaislääkkeet ovat yhtä turvallisia ja tehokkaita kuin alkuperäislääkkeet.

Alkuperäisessä lääkkeessä ja halvemmassa rinnakkaislääkkeessä on sama vaikuttava aine, ja niiden teho on tutkittu. Sen sijaan eroja voi olla apuaineissa, kuten tabletin sidosaineissa. Näissä apuaineissa on aineita, kuten laktoosia, jolle voi olla allerginen.

- Lääkkeen tehoon vaikuttaa monta asiaa, kuten sekin, että hyvin rasvainen ateria voi heikentää lääkkeen imeytymistä, Peltoniemi sanoo.

Lääkkeen tehoon vaikuttavat myös potilaan ikä, sukupuoli, vuorokaudenaika ja muut samaan aikaan käytössä olevat lääkkeet.

Kallis voi näyttää paremmalta

Myös psyykkiset tekijät vaikuttavat. Amerikkalaisen Duken yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että ihmiset arvioivat kalliiksi luulemansa lääkkeen halpaa paremmaksi jopa silloin, kun kyseessä on lumelääke. Tutkijat alkoivatkin pohtia sitä, vähentääkö rinnakkaislääkkeen halvempi hinta ihmisten uskoa niiden tehoon ja vaikuttaako hinta lääkäreiden käsityksiin eri lääkkeiden paremmuudesta.

Rinnakkaislääkkeiden markkinaosuus on yhä pieni eli noin kymmenesosan. Rinnakkaislääkevalmistajien yhteenlaskettu apteekkien reseptimyynti tukkuhinnoin oli viime vuoden maaliskuun ja tämän vuoden helmikuun välillä noin 130 miljoonaa euroa. Samaan aikaan reseptilääkkeiden tukkumyynti oli kokonaisuudessaan 1,172 miljardia euroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme