Mainos

Suomalaiset juovat yhä rankemmin

Naiset nauttivat drinkkejä yökerhossa. Kuva: Lehtikuva

Alkoholin riskikulutus on Suomessa yleistä. Kansanterveyslaitoksen tuore tutkimus osoittaa, että riskikuluttajat juovat alkoholia terveydelleen vaarallisia määriä, mutta eivät ole varsinaisesti alkoholiriippuvaisia. Tutkimuksen mukaan 30-46-vuotiaista suomalaisista riskikuluttajia on kaikkiaan 5,8 prosenttia.

- Mielestäni prosenttimäärä on suuri, sillä tutkimuksessa määriteltiin riskikulutuksen rajat melko korkeiksi eli miehille 24 ja naisille 16 alkoholiannosta viikossa viimeisen vuoden aikana, sanoo tutkija, ylilääkäri Mauri Aalto.

Suomalaisista alkoholin suurkuluttajista noin puolet on riskikuluttajia ja puolet alkoholiriippuvaisia. Riskikuluttajilla on suuri todennäköisyys tulla alkoholiriippuvaisiksi tai saada jokin alkoholin aiheuttama sairaus.

- Alkoholiriippuvuuden lisäksi terveydenhuollossa olisi tärkeää tunnistaa myös alkoholin riskikuluttajat ja tarjota heille neuvontaa, sillä riskikuluttajalle juomatapojen muutos on helpompaa kuin alkoholiriippuvaiselle, Aalto toteaa.

Yleisintä alkoholin riskikulutus on miehillä, yli 40-vuotiailla ja työttömillä. Riskikuluttajista kaikkiaan 73 prosenttia ja alkoholiriippuvaisista 82 prosenttia on miehiä.

Työttömyys on yleisempää riskikuluttajilla kuin kohtuukäyttäjillä ja vielä yleisempää alkoholiriippuvaisilla.

- Kuitenkin tutkimusotoksen riskikuluttajista valtaosa, liki 80 prosenttia, on työssäkäyviä, Aalto huomauttaa.

Tutkijan mukaan tulokset vahvistavat sitä näkemystä, että alkoholin suurkulutus on todellinen kansanterveydellinen huoli. Hänen mukaansa on tärkeää tiedostaa riskirajat ylittävä juominen ja sen yleisyys Suomessa.

- Alkoholin riskikuluttajat eivät usein itse huomaa, että juomista olisi tarpeen vähentää, sillä alkoholinkäytöstä ei ole vielä aiheutunut heille merkittäviä haittoja. Sen lisäksi he näkevät ympärillään paljon muitakin ihmisiä, jotka juovat yhtä paljon, Aalto sanoo.

Tutkimuksessa selvitettiin 30–64-vuotiaiden suomalaisten alkoholinkäyttöä ja siihen osallistui kaikkiaan 4477 henkilöä.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot