Mainos
Mainos

Suomalaiset kärjessä rahapelien pelaamisessa

Rahapeli-innostus on kasvanut reippaasti lamavuosien jälkeen, mutta tulokehitykseen nähden kasvu on ollut kuitenkin maltillista.

Suomalaiset hävisivät rahapeleissä viime vuonna yli 1,3 miljardia euroa. Asukasta kohden laskettuna summa on aivan EU-maiden kärkeä. Pohjoismaista vain Norjassa rahaa pistetään peleihin enemmän kuin meillä, mutta tuloihin nähden pelaaminen on sielläkin maltillisempaa kuin Suomessa.

Suomalaisten peli-into on arpajais- ja urheilupeleissä jo lähellä maailman kärkeä. Raha-automaattipeleissä Suomi on jo EU-maiden ylivoimainen ykkönen, toteaa kauppatieteiden lisensiaatti Juha-Pekka Valkama Raha-automaattiyhdistyksen tutkimus- ja kehitysyksiköstä. Hän selvittää suomalaisten pelaamista Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsauksessa.

Koko viime vuonna pelattu summa oli asukasta kohden 257 euroa, eli noin kaksi prosenttia kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista. Luvussa on mukana vain kolmen yksinoikeusyhtiön RAY:n, Veikkauksen ja Fintoton rahapelit. Muihin kuin näihin peleihin suomalaisten ei uskota pistävän kovinkaan paljoa rahaa koko pelipottiin suhteutettuna. Ulkomaisiin nettirahapeleihin on huvennut muutama kymmenen miljoonaa euroa, arvioi Valkama.

Rahaa pienituloisilta yhteiseen hyvään

Valtio keräsi rahapeleistä viime vuonna arpajaisveroa 126 miljoonaa euroa. Veikkauksen ja RAY:n yleishyödyllisiin tarkoituksiin kanavoitu voitto oli yhteensä 800 miljoonaa euroa. Lisäksi Fintoton peleillä tuettiin hevostaloutta. Kaikkiaan rahapelit tuottivat yleishyödyllisiin tarkoituksiin noin 950 miljoonaa euroa. Tämäkin summa on Valkaman mukaan asukaslukuun suhteutettuna Euroopan suurin.

Maksajina tässä potissa ovat erityisesti nuoret miehet, työntekijät, opiskelijat ja muut pienituloiset. Vähemmän tähän pottiin pistävät naiset, johtavassa asemassa olevat ja muut suurituloiset sekä toimihenkilöt ja pääkaupunkiseudulla asuvat.

Kaikki rahapelit yhteen laskien pelaamista harrasti vuonna 2003 viikoittain 43 prosenttia suomalaisista. Aktiivisesti pelaamista harrasti yli puolet miehistä ja naisista kolmannes. Nuoria kiinnostivat etenkin peliautomaatit, kun taas vanhempi väki lottosi.

Rahapeli-innostus on kasvanut reippaasti lamavuosien jälkeen, mutta tulokehitykseen nähden kasvu on ollut kuitenkin maltillista. Eniten pelaaminen lisääntyi RAY:n peleillä sen jälkeen kun pelikasino avattiin, vanhat pajatsot ja hedelmäpelit vaihdettiin uusiin malleihin, koneita lisättiin ja pelisaliketjukin laajeni. Myös Veikkaus lisäsi kasvuaan tuomalla uusia pelejä markkinoille ja nostamalla useaan otteeseen Loton sarakemaksua.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme