Mainos
Mainos

Suomalaiset kehittivät purukumista syöpälääkkeen

Purukumin sisältämä kysteiini sitoo tehokkaasti suusyöpää aiheuttavaa ainetta.

Kansainvälisessä suusyöpäkongressissa Italiassa lanseerattiin markkinoille kysteiinipurukumi, joka perustuu Helsingin yliopiston ja HYKS:n tutkijoiden kehittämään valmisteeseen. Kysteiinillä pyritään ehkäisemään yläruuansulatuskanavan syöpiä.

Purukumin teho nojaa elimistölle harmittomaan L-kysteiini-aminohappoon. Kysteiini sitoo asetaldehydiä, joka altistaa ihmisen ruuansulatuskanavan syöville. Professorit Mikko Salaspuro ja Martti Marvola ovat aikaisemmin kehittäneet imeskelytabletin, joka vapauttaa hitaasti kysteiiniä suuhun. Nyt lanseerattu kysteiinipurukumi on ensimmäinen heidän tutkimustyöhönsä perustuva kaupallinen tuote.

Ruuansulatuskanavan syövät vaivaavat erityisesti tupakoitsijoita ja alkoholisteja. Tupakoinnin aikana asetaldehydiä kertyy sylkeen, ja alkoholin nauttiminen puolestaan tuottaa asetaldehydiä ruuansulatuskanavaan. Lisäksi ainakin alkoholistien kyky poistaa asetaldehydiä elimistöstään on alentunut.

- Me tiedämme, että tällä purukumilla voidaan tehokkaasti hävittää asetaldehydiä. Tarvitaan vielä pitkäkestoisia ja riittävän laajoja väestötutkimuksia ennen kuin syöpää ehkäisevä vaikutus voidaan osoittaa. Tällaisen tutkimuksen käynnistäminen on suunnitteilla, professori Mikko Salaspuro sanoo.

Salaspuron ja Marvolan menetelmä on patentoitu maailmanlaajuisesti. Patentit omistaa suomalainen yritys Biohit Oyj.

Purukumin lisäksi kehitteillä on myös muita kysteiinivalmisteita, joiden avulla asetaldehydi pystyttäisiin eliminoimaan suun lisäksi myös muualla ruoansulatuskanavassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme