Mainos
Mainos

Suomalaiset kysyttyjä bioenergiaosaajia

Suomalaisen bioenergiaosaamisen kysyntä kasvaa kohisten Euroopassa. Suomessa onkin käytetty julkista rahaa lähes miljardi euroa alan osaamisen luomiseen noin tuhannessa eri projektissa. Suomi on uusiutuvan energian osaamisessa parikymmentä vuotta edellä monia maita ja nyt asiantuntemuksella päästään vihdoin rahastamaan.

Teknologiaviennin lisäksi Euroopassa tarvitaan erityisesti asiantuntijoita, jotka opastavat aloittelijoita miten raaka-aine saadaan järkevästi polttolaitokselle. Suomessa tätä on opiskeltu 20 vuotta. Vanhempi tutkija Lauri Sikanen Metlasta toteaa, että vuosien aikana bioenergiakoulutukseen sijoitetut rahat tulevat nyt takaisin.

- Meillä on tietysti myös moraalinen velvoite esimerkiksi EU-rahalla tehtyä tai tuotettua tietämystä levittää myös muualle Eurooppaan ja maailmaan, mutta ei sitä kukaan odota ilmaiseksi tehtävän.

Julkista rahaa osaamiseen ylöspanoon on käytetty vähintään miljardi euroa, kun Metlan lukuihin lisätään sadat paikalliset lämpölaitosinvestoinnit. Sikanen laskeskelee mitä sillä on saatu aikaan:

- Maailman johtava asema metsäbiomassan liikuttelussa. Myös kokonaisymmärrys siitä, mitkä asiat on otettava huomioon ja mitkä asiat ovat tärkeitä silloin kun uusiutuvaa energiaa halutaan tuottaa biomassaa polttamalla.

Euroopasta tulvii tiedonhaluisia nyt niin paljon, että esimerkiksi Joensuun seudulla koulutustarjontaa joudutaan jo rajoittamaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme