Mainos
Mainos

Suomalaiset laiskoja matkustusilmoituksen tekijöitä

Vain harva omatoimimatkalle lähtevä suomalainen jaksaa tehdä ulkoministeriölle matkustusilmoituksen ennen lähtöä.

Ulkoministeriö kehottaa matkustusilmoituksen tekemiseen, jos matkakohteen riskien on jollain tavalla arvioitu olevan tavallista korkeammat. Myös omatoimimatkailijoiden toivotaan tekevän ilmoituksen.Ryhmämatkalaisten ei ilmoitusta välttämättä tarvitse tehdä, sillä ulkoministeriön ja matkatoimistojen välinen tietovaihto on tehokasta.

- Me toivoisimme, että matkailija tutustuu maan turvallisuustilanteeseen ennen matkapäätöksen tekemistä. Kohteen kohonneen riskiin saa selville lukemalla ulkoministeriön matkustustiedotteita. Jos siellä suositellaan jollekin alueelle ilmoituksen tekemistä niin silloin se kyllä kannattaa tehdä, sanoo ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Pasi Tuominen.

Suomalaiset ilmoittautuvat vasta, kun jotakin tapahtuu

Ulkoministeriö tarkistaa jätetyistä matkustusilmoituksista suomalaisten matkailijoiden määrän, mikäli jossakin maassa puhkeaa kriisi. Kriisitilanne voi johtua esimerkiksi sotilaallisista toimista tai se voi olla luonnonvoimien aiheuttama.

Yleensä suomalaiset ilmoittautuvat kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun jotain on jo tapahtunut. Silloinkin ilmoitus tulee yleensä Suomessa olevilta läheisiltä.

- Kun Georgissa elokuussa 2008 puhkesi Venäjän ja Georgian välinen sota, niin meillä oli tiedossa vain yksi suomalainen alueella, joka hänkin oli palannut edellisenä päivänä Suomeen. Kun me sitten kerroimme medialle, että meillä ei ole ilmoittautuneita suomalaisia matkailijoita Georgiassa, niin puolen tunnin kuluttua meillä oli 20 ilmoittautunutta suomalaisturistia.

Matkavakuutusehdoissa piilee kompastuskiviä

Ulkoministeriön mukaan suomalaisturistin suurimpia riskejä ovat liikenne ja sairastuminen. Tuominen kehottaakin lukemaan tarkkaan vakuutuksen ehdot.

- Suurin yllätys on yleensä se, että otettu vakuutus ei korvaakaan esimerkiksi kroonista sairautta, joka tulee esiin matkan aikana.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme