Mainos
Mainos

Suomalaiset molli-kansaa?

Suomi lähtee mukaan laajaan eurooppalaiseen masennustutkimukseen. Turun seudulla tehtävään selvitykseen osallistuu kaikkiaan 3 000 satunnaisesti valittua henkilöä. Suomessa tutkimuksesta vastaa Sosiaali- ja terveysalan tutkimuskeskus eli Stakes.

Tutkimusta tehdään Turussa sekä Turun läänin Koskella, Marttilassa ja Tarvasjoella. Euroopasta tähän ns. Odin-projektiin osallistuvat Suomen lisäksi Norja, Hollanti, Englanti, Irlanti ja Espanja.

Tutkimuksessa selvitetään mm. masennuksen yleisyyttä meillä ja muualla Euroopassa, masennuksen esiintymisen eroja kaupungissa ja maaseudulla sekä sitä, eroaako suomalainen masennus muiden masennuksesta. Lisäksi tutkitaan masennuksen hoitamista ja hoidon kustannuksia. Tällä hetkellä masennuksen arvellaan maksavan Suomessa 5 miljardia markkaa vuodessa.

Tutkimusta Suomessa johtava professori Ville Lehtinen sanoo, että masennus näyttää yleistyneen 1990-luvulla.
-Esimerkiksi masennuksen eli depression takia myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet ovat kolminkertaistuneet 10 vuoden aikana. Taloudellinen lama seurauksineen on tähän yhtenä syynä.
Lisäksi Lehtinen mainitsee yhteiskunnallisen ilmapiirin kovenemisen.
-Toisaalta selvitetään myös vanha uskomus, jonka mukaan suomalaiset ovat ns. molli-kansaa.

Depressiolla on vakavia seurauksia.
-Se heikentää elämän laatua ja aiheuttaa runsaasti inhimillisiä kärsimyksiä sekä asianomaiselle itselleen että hänen läheisilleen. Masennus heikentää työ- ja toimintakykyä ja johtaa usein työkyvyttömyyteen. Toisinaan depressio johtaa itsetuhoisuuteen, masennuksen on todettu olevan tärkein yksittäinen itsemurhien riskitekijä, muistuttaa Lehtinen.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme