Mainos

Suomalaiset: Muita saa valvoa - minua ei

Suomalaiset suhtautuvat melko myönteisesti teknisin laittein toteutettuun valvontaan - kunhan valvottavina ovat muut ihmiset kuin itse. Valvonta hyväksytään turvallisuuden nimissä, esimerkiksi rikosten ehkäisemiseksi.

- Suomalaisten mielestä viranomaiset saavat tietää kaiken, kunhan naapuri ei tiedä mitään, muotoilee tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Aarnio osallistui torstaina Tampereen turvallisuusmessuilla Tekesin eli Teknologian kehittämiskeskuksen järjestämään paneelikeskusteluun. Aiheena oli Tekesin teettämä nettikysely, jossa tiedusteltiin suomalaisten mielipiteitä turvallisuusteknologiasta ja yksityisyydestä.

Kyselyn perusteella aineellisen omaisuuden suojaamiseen teknologian avulla suhtaudutaan melko myönteisesti, ihmisiin kohdistuvaan valvontaan epäilevämmin. Tiedon luovuttamiseen eteenpäin vastaajat suhtautuivat epäluuloisesti.

Lapsia ja vanhuksia saa valvoa?

Tekesin Turvallisuus-ohjelman päällikkö Suvi Sundquist huomauttaa, että kysely ei ollut laaja eikä tieteellisin menetelmin tehty.

Vastaamaan kutsuttiin muun muassa internetin keskustelufoorumeilla. Vastaajia kertyi 282 ja yli puolet heistä oli iältään 26-45-vuotiaita. Tulokset antavat Sundquistin mukaan kuitenkin eväitä miettiä turvallisuusalan eettisiä kysymyksiä.

- Yllättävin tulos minusta oli se, että melkein puolet vastaajista olivat valmiita hyväksymään valvontakamerat kouluissa ja päiväkodeissa, jos niillä voidaan ehkäistä kiusaamista, sanoo Sundquist.

Myös iäkkäiden omaisten tilanteen seuraamiseen tekniikan avulla vastaajat suhtautuivat melko myönteisesti. Tällaista tekniikkaa oli esillä turvallisuusmessuillakin: messutalossa pääsi koekäyttämään lattiaa, joka hälyttää jos asukas kaatuu ja jää makaamaan.

Yksityisyys ei ole pois muodista

Paneelin osanottajat eivät nielleet näkemystä, että yksityisyys on vanhanaikaista eikä kiinnosta enää ketään.

- Ihmisellä ei 20-vuotiaana vielä juuri ole salaisuuksia, mutta 40-vuotiaaksi ehtineelle niitä on alkanut kertyä, huomautti tietokirjailija Petteri Järvinen.

- Kyllä tässä kyselyssä tulee vahvasti esille ihmisten halu säilyttää oma yksityisyytensä, arvioi tietosuojavaltuutettu Aarnio.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot